Европейските борси са на червена територия на фона на разпродажби и при облигациите

Джо Ийстън, пазарен анализатор, Bloomberg Лондон, В развитие, 22.02.2021

15:39 | 22 февруари 2021
Обновен: 15:39 | 22 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Европейските акции започнаха днешната сесия на червена територия на фона на широко отстъпление, причинено от тревогите около разпродажбата на облигации, които натежаха върху оптимизма за облекчаване на противопандемичните мерки във Великобритания. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Индексът Stoxx Europe 600 се понижава с 0,7% в началото на сесията, като акциите на отбранителния, технологичния и потребителския сектор водят загубите".

Ийстън обясни, че FTSE 100 отчита спад, въпреки че британското правителство обяви плановете си да ускори ваксинационна си програма и да отвори отново училища в Англия от 8 март.

"Книжата на туристическите и развлекателните компании устояват на негативния тренд, но акциите на HelloFresh и Delivery Hero са сред най-слабо представящите се".

"Секторът на суровините се представя изключително добре", посочва пазарният анализатор, като цената на медта се повишава над 9 000 долара за тон, водена от залози, че търсенето, стимулирано от възстановяването от пандемията, ще предизвика исторически дефицит.

Петролът сорт Брент поскъпва над 63 долара за барел, след като Goldman Sachs Group публикува прогноза, според която цените на черното злато могат да достигнат 70 долара през следващите месеци.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото