Европейските индекси се насочат към първия си спад за седмицата

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 12.11.2020

13:55 | 12 ноември 2020
Обновен: 14:45 | 12 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Ралито при глобалните акции отслабва днес, докато инвеститорите преценяват дали пазарите не са прегрели, имайки се предвид влошаващата се ситуация около коронавируса в много големи икономики. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Европейските индекси се насочат към първия си спад през тази седмица на фона на разочароващи резултати в сезона на отчетите. Индексът AEX в Нидерландия се повишава с 0,6%, но акциите поевтиняват във Великобритания, Франция и Германия”.

“Акциите на Siemens поевтиняват, след като компанията обяви мрачни перспективи за 2021 г. и предложи съкращения на дивидентите”, отбеляза Потс.

“Една компания, която дава повод за оптимизъм, е Burberry. Книжата ѝ поскъпват с 5,8%, след като стана ясно, че продажбите ѝ се свиват с по-малко от очакваното”.

Пазарният анализатор коментира и търговията на петролните пазари, след като Международната агенция по енергетика сви прогнозите си за глобалното търсене на фона на новите ограничителни мерки срещу пандемията.

“Петролът поскъпна до 10-седмичен връх, надвишавайки цена от 45 долара за барел тази седмица на борсата в Лондон след новините за прогрес от Pfizer. Според МАЕ обаче ваксината няма да доведе до значителен ръст на пазарите до втората половина на следващата година”, посочи Потс.

Той добави, че Брент се търгува в четвъртък за под 44 долара за барел.

Гледайте целия коментар във видеото.