Валутен трейдър №2 в света: Доларът тепърва започва да поскъпва

Има ли накъде да поскъпне доларът след 3-седмичния ръст

11:22 | 21 май 2016
Обновен: 11:23 | 21 май 2016
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Поскъпването на долара през последните 3 седмици е само началото, казват от Deutsche Bank AG – вторият най-голям валутен трейдър в световен мащаб. 

Анализаторите от банката пишат, че поевтиняването на американската валута по-рано през годината „вероятно се е изчерпало“. От Deutsche Bank AG препоръчват инвестиция в долари вместо на развиващите се пазари, като Китай, Мексико и Южна Корея. Това казва помощник-директора за глобалните форекс изследвания в Deutsche Bank Джордж Саравелос. 

Доларът получи подкрепа от протокола на Фед от срещата в края на април, който беше публикуван в сряда, 18 май. Протоколът от обсъждания на срещата за паричната политика, посочи че повишение на лихвите през юни или юли е напълно възможно, ако данните за икономиката и инфлацията в страната са удовлетворителни. Това помогна на долара да стигне 7-седмичен връх, което беше облекчение за централните банкери извън САЩ, чиито стимули и усилия бяха подкопани от поскъпващия долар. 

През седмицата, приключила на 20 май, доларовият спот индекс, който следи движението на долара спрямо 10 основни валути в световен мащаб, добави нови 0,8%, като това е трета поредна седмица на ръст за долара. 

Преди започването на тази тенденция обаче занижените очаквания за повишение на лихвите в САЩ доведоха до сериозно поевтиняване на долара спрямо водещите световни валути. Американската валута загуби 12% спрямо йената, 7% спрямо еврото 7% спрямо десетте основни валути по света като цяло. Сега обаче, отново тласкан от очакванията към Фед, доларът върви смело нагоре.