МАЕ: Идват по-добри дни за петрола

Интервю с Нийл Аткинсън, Международна агенция по енергетика

16:30 | 4 май 2016
Обновен: 16:32 | 4 май 2016
Нейл Аткинсън, ръководител "Петролна индустрия и пазари" в Международната енергийна агенция IEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нейл Аткинсън, ръководител "Петролна индустрия и пазари" в Международната енергийна агенция IEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идват ли по-добри дни за петрола и можем ли да очакваме поскъпване? Как ще се отрази на пазара повишеното предлагане от Иран и евентуално вдигане на лихвите в САЩ през юни? Нийл Аткинсън, който на 15 април даде интервю за Bloomberg TV Bulgaria, коментира темата в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg на 4 май 2016:

Има ли нещо в света в момента, което виждате като добра новина за големите петролни компании?

Вярваме, че пазарът се приближава до балансиране. Изразяваме такава позиция от дълго време. Смятаме, че през 2017 той ще се балансира, което значи, че цените ще достигнат определена граница, под която няма да паднат и ще започнат да се възстановяват. Това обаче ще се случи постепенно. Може да се каже, че ни чакат по-добри времена, но прогресът ще бъде бавен.

Искам да цитирам Робърт Каплан от клона на Фед в Далас. Той говори за това, че въпреки големите понижения в капиталовите разходи от страна на американските петролни производители, понижаването на предлагането се материализира бавно през последната година. Той не е убеден, че историята с намаляването на предлагането се развива, както казват други. Има ли опасност процесът да е много по-бавен отколкото очакваме?

Американското производство на суров петрол достигна връхната си точка в средата на 2015 на ниво от около 9,6 млн. барела дневно. Последните седмични статистики, които вероятно ще бъдат ревизирани, показват производство от малко под 9 млн. барела дневно. Така че производството действително падна и очакваме американското производство да продължи да пада още известно време. Един от най-интригуващите въпроси, които ще анализираме по отношение на САЩ за следващите няколко месеца, е това, че производителите са много гъвкави и могат да повишават производството сравнително бързо, ако ценовата среда се подобри. Да, има някои съмнения, каквито изказвания идват и от Фед, но ние вярваме, че петролното производство в САЩ ще продължи да пада до края на 2016 и през 2017.

Другият въпрос е как ще се отрази на пазара производството от Иран, което се оказва значително по-високо, отколкото много хора на пазара очакваха? Не говоря за Международната енергийна агенция, която очакваше страната бързо да се върне на пазара? Как очаквате да се развият нещата?

Данните, които започваме да виждаме, предполагат, че скоростта на връщане на производството е по-бърза от очакваното, но не и толкова много по-бърза. Не мисля, че тя ще се отрази действително на балансите ни през 2016. И разбира се има горна граница, защото Иран може да се върне само грубо на ниво на производството от преди налагането на санкциите. Мисля, че връщането на Иран на пазара, както казвате, беше малко по-бързо, но не забравяйте, че до известна степен това беше компенсирано от понижаването на производството в други страни. Например във Венецуела или Нигерия. Имахме и лек спад в Обединените арабски емирства, а освен това и краткосрочната стачка в Кувейт. Да, Иран се включва малко по-бързо, но това се компенсира от понижения в други страни.

Нийл, двама уважавани централни банкери от Фед говорят за това, че през юни може да има действия от страна на Комисията по паричната политика в САЩ. Ако Фед вдигне лихвите през юни, как ще се отрази това на енергийния пазар?

Дори ако увеличат лихвите през юни, макар че има много дебати дали това ще се случи, или не, вероятно няма да става въпрос за голямо повишение, така че да има голямо влияние на пазара. Търсенето на петрол в САЩ, особено движеното от търсенето на бензин е сравнително силно. Не вярваме, че ще има някакво голямо влияние, ако изобщо има някакво решение.

Четете още: ОПЕК няма план за срещата през юни-