BofA: Вдигането на лихвите от Фед ще e положително за световната икономика

Затягането на монетарната политика от страна на Фед ще доведе по положителни последствия за световната икономика

18:25 | 9 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Bank of America Merrill Lynch в Лондон, Великобритания - снимка: Bloomberg
Bank of America Merrill Lynch в Лондон, Великобритания - снимка: Bloomberg

Bank of America посочва пет причини, поради които затягането на монетарната политика, няма да има унищожителен ефект върху реалната икономическа активност:

1. Политиката на Фед е насочена в подкрепа на икономическия фундамент. Има невероятно възстановяване в сектора на банковото кредитиране и пазара на жилища. Ниските лихвени проценти улесниха задълженията на домакинствата. Разполагаемият доход спрямо разходите по плащанията на кредитите е в близост до най-ниското си рекордно ниво, докато потребителските кредити нараснаха до 28.9 млрд. долара през септември, далеч над очакванията.

2. Управителите на Фед трябва да спрат забавянето на растежа в икономиката. Постепенното отклонение от първоначално заложения монетарен план към компромис за разхлабване на фискалната си политика. Банкерите са готови на съкращения в правителствените разходи, както и да компенсират последствията от забавящата се икономика.

3. Опасенията относно Китай се оказват преувеличени. Притесненията за Китай са осезаеми през третото тримесечие, видно от срива на Shanghai Composite Index през лятото, последван от параболичен скок с цел да се отслаби местната валута след девалвацията. Наблюдава се намалено безпокойство на пазарите относно по-слабия растеж в Китай, което премахва една от бариерите, изтъквани от Фед.

4. Икономиката превъзмогна влиянието на лошите сектори. Последствията от силния долар, както и секторите с негативно влияние върху не попречиха на растежа на брутния вътрешен продукт на страната, като очакванията за БВП през четвъртото тримесечие нараснаха до 2.8%

5. Паричните политики на Централните банки не са толкова разнопосочни. Ако вземем за пример балансите на Фед и ЕЦБ, те са подобни по размер и разминаването е приблизително 100 базисни пункта. Освен това хората са склонни да надценяват негативните ефекти от монетарната политика на банката, като например вредното въздействие на силния долар върху американския износ.

Положителни последствия

Засилването на паричните стимули от страна на Европейската централна банка ще даде тласък на икономическите перспективи на континента, което ще подкрепи търсенето за внос на американски стоки в региона.

Също така, вливането на повече средства в икономиките ще даде тласък на фондовите борси, не само в Европа, но и в САЩ. Когато президентът на ЕЦБ Марио Драги направи коментар относно разширяване на паричните стимули, пазарът на акции в САЩ е склонен към покачване, заедно с европейските акции, което се отразява положително на америкската валута спрямо еврото.

Противопоставящите се икономики от страна на ЕЦБ и отвъд океана могат да доведат до положителни промени в глобалната икономика, ако предприетите от тях мерки във фискалните им политики бъдат изпълнени успешно, въпреки нагласите на пазара.