Исторически най-голямото затваряне на къси поръчки в петролни фючърси и опции

Инвеститорите затвориха за пръв път в историята рекорден брой къси позиции през последните седем седмици, според доклада на Commodity Futures Trading Commission (CFTC)

17:27 | 29 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
Нефтена платформа до СантаКруз - Photographer: Diego Giudice/Bloomberg News
Нефтена платформа до СантаКруз - Photographer: Diego Giudice/Bloomberg News

Отворените къси позиции на американския лек суров петрол West Texas Intermediate в опции и фючърси паднаха с 131 617 контракта от 02 февруари насам, което е исторически най-голямото затваряне на къси поръчки, според доклада на CFTC. През същия период дългите поръчки също намаляха с 971 контракта.

В последните 10 години е имало само две други седем-седмични затваряния на къси позиции, според данни CFTC.

Първият случай стартира в началото на Голямата рецесия през септември 2009 г. и вторият е в началото на дълговата криза през декември 2012 г. И двата случая са много по-малки, отколкото последните данни на комисията, но и двата случая са били придружени с голяма волатилност и рали на петролните пазари.

 

 

Суровия петрол се покачи с повече от 40 на сто от най-ниското си ниво на 11-ти февруари, като цената на WTI достигна четири месечен връх на 22 март, когато се търгуваше на нива от $41.45 за барел, въпреки че броят на отворените контракти в дълги поръчки почти не се е променил.

Фючърсите на американския сорт от тогава отстъпват с 4 на сто на борсата NYMEX, след данните от правителственият доклад на САЩ за запасите на суров петрол, които се повишиха спрямо предходната седмица до най-високото си ниво от 1930 г. Вноса достигна най-високото ниво от юни 2013 г., според данни от доклада на Енергийната информационна администрация (EIA). Повишаването на цените идва от инвеститорите, които прибират печалбите си и затварят късите позиции с безпрецедентна скорост.

„Ралито в цените на петрола дойде от инвеститори притеснени за късите си позиции, като се има предвид че няма много нови дълги поръчки“, заяви Джон Килдъф, партньор в базирания в Ню-Йорк, Again Capital LLC

Генералният секретар на ОПЕК, Абдула Ел Бадри заяви миналата седмица във Виена, че на срещата на страните износителки на петрол ще се обсъди следващото замразяване на производствените нива, която ще се състои на 15 и 16 април.

Barclays Plc предупреждава клиентите си, че инвестициите в суровини, като петрол и мед са изложени на риск от резки разпродажби и има вероятност цените да се сринат, поради това че инвеститорите вече стават предпазливи.

"Когато енергийните пазари наклонят единия край на лодката, може да има лош обрат“

Американския петролен институт (API) ще изнесе седмичният доклад за наличните количества суров петрол в барели на склад, днес 29 март в 23:35 ч., като доклада от 22 март показа наличие на 8.796 милиона барела. Администрацията за енергийна информация (EIA) ще публикува данните си в сряда 30 март в 17:30 ч.