50-те най-влиятелни за пазарите личности според Bloomberg

Класацията е оглавена от Джанет Йелен, председател на Фед, следвана от китайския президент Си Дзинпин и Тим Кук от Apple

11:47 | 5 октомври 2015
50-те най-влиятелни за пазарите личности според Bloomberg

Те създават компании и трупат богатство, управляват банки или се опитват да ги унищожат. Те налагат икономически политики и разпространяват нови идеи.

Те управляват огромни фондове и разполагат с икономическата и политическа мощ, която им гарантират милиардите долари, които инвестират.

50-те избрани в 5-ата годишна класация на Най-влиятелните за пазарите личности на Bloomberg са много различни, но споделят и нещо общо – те са изключително успешни в сферата, в която работят.

Класацията е оглавена от Джанет Йелен, председател на Федералния резерв във САЩ, следвана от Си Дзинпин, президент на Китай, Тим Кук, изпълнителен директор на Apple, председателят на BlackRock Лари Финк, инвеститорът Уорън Бъфет, американският президент Барак Обама, инвеститорът Карл Айкан, изпълнителният директор на Goldman Sachs Ллойд Бланкфейн, германският канцлер Ангела Меркел, съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман, изпълнителният директор на J.P.Morgan Джейми Даймън, Абигейл Джонсън, президент на Fidelity Investments, президентът на Индия Нарендра Моди, председателят на Европейската централна банка Марио Драги и на 15-то място американският предприемач и инвеститор Джеф Безос.

На 20-то място се нарежда френският икономист и автор на Капиталът през XXI в. Томас Пикети, който нашумя с изследванията си върху икономическото неравенство.

На 25-то място е изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск, На 29-то място - Акио Тойода президент на Toyota Motor Corporation, следван от носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман и папа Франциск на 31 място.

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард е на 38 място, докато британският финансов министър Джордж Озбърн на 45-то.