Nvidia за кратко изпревари Amazon по пазарна стойност

Компанията временно стана четвъртата най-ценна компания, регистрирана в САЩ, намираща се под пазарната капитализация на Alphabet от $1,84 трилиона

06:39 | 13 февруари 2024
Обновен: 06:39 | 13 февруари 2024
Автор: Субрат Патнайк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nvidia Corp. за кратко изпревари Amazon.com Inc. по пазарна стойност в понеделник, последният крайъгълен камък в зашеметяващото рали през изминалата година, подхранвано от нарастващото търсене на нейните чипове, използвани в изчисленията с изкуствен интелект.

Nvidia се покачи с почти 0,2%, затваряйки с пазарна стойност от около $1,78 трилиона. Въпреки че Amazon падна с 1,2%, приключи с оценка на затваряне от 1,79 трилиона долара. Производителят на чипове наистина надмина компанията за електронна търговия и облачни компютри по време на редовната сесия, което временно я направи четвъртата най-ценна компания, регистрирана в САЩ, намираща се под пазарната капитализация на Alphabet от $1,84 трилиона. Microsoft Corp. е на 3,09 трилиона долара, а Apple - 2,89 трилиона долара.

„Amazon всъщност беше сред победителите през настоящия сезон на отчетите, тъй като перспективите на Amazon се подобряват“, каза Питър Гарни от Saxo Bank. „Nvidia яхна първата инвестиционна вълна от настоящия бум на AI с огромни капиталови разходи, които се внедряват в центрове за данни.“

След като останаха ограничени през втората половина на 2023 г., акциите на Nvidia се повишиха през новата година, като се повишиха с близо 50% на фона на признаци, че търсенето остава силно за нейните чипове, използвани в центрове за данни за сложни изчислителни задачи, изисквани от AI приложения. Nvidia е добавила около 600 милиарда долара пазарна стойност досега тази година, повече отколкото е спечелила през последните седем месеца на 2023 г.

Разбира се, годината на Amazon също започва добре. Акциите на гиганта за електронна търговия скочиха с 8% миналата седмица, след като отчетоха силни продажби през четвъртото тримесечие и дадоха прогноза за доходност, която надхвърли прогнозите. Ралито за кратко избута пазарната стойност на Amazon над тази на Alphabet.

Nvidia Corp. е последният от технологичните гиганти, който отчита печалби, които се очакват на 21 февруари.