Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Nvidia: Ще помагаме на всяка държава да изгради собствена AI инфраструктура

Дженсън Хуанг, главен изп. директор на Nvidia, “Бизнес старт“, 5.02.2024 г.

18:36 | 5 февруари 2024
Обновен: 09:34 | 6 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria беше излъчено интервю с Дженсън Хуанг, главен изп. директор (CEO) на Nvidia. Това е компанията, която в най-голяма степен спечели от бързото развитие на изкуствения интелект и нуждата от по-мощни чипове. Акциите на технологичното дружество поскъпнаха над 5 пъти за малко повече от година - в средата на октомври 2022 г. се търгуваха за 112 долара за акция, а в началото на февруари т.г. - за 660-680 долара. Дженсън Хуанг говори пред Ед Лъдлоу в предаването Bloomberg Daybreak: Asia.

Ед Лъдлоу:

Разговорът се променя, от вълната на изкуствен интелект, задвижвана от стартъпи като OpenAI, към националния изкуствен интелект. Вие сте в Канада и доколкото разбрах сте се срещнал с един от министрите. За какво се договорихте?

Дженсън Хуанг, CEO на Nvidia:

Срещнах се с министър Шампейн. Тук съм по няколко причини. Първата е честването на нашия изследователски център тук, в Торонто. Вероятно знаете, че Университетът на Торонто е в центъра на изобретяването на модерния изкуствен интелект. Присъстваше професор Хинтън, на когото дължим напредъка в дълбокото обучение, както и много други, които познавам от началните години на изобретяването на съвременния изкуствен интелект. Основахме изследователската си лаборатория тук, където има голяма общност около AI. За Канада е необходимо да има обществена инфраструктура, която да подкрепя продължаващите изследвания на изкуствения интелект, както и местните стартъпи и индустрии.

Генеративният изкуствен интелект е вид компютърна наука, форма на изчисления, за които наличието на мащабна компютърна инфраструктура е от съществено значение за създаването на големи езикови модели, както и за генерирането на токени и информация, която е наистина ценна и се създава от генеративния AI. Повечето ни разговори бяха около нужната инфраструктура за изкуствения интелект в Канада, така че страната да има собствен суверенен капацитет за AI.

Ед Лъдлоу:

Вие говорите за специализиран GPU облак на държавно ниво или суверенен специализиран облак за изкуствен интелект. Но вижте какво правят компаниите за хипермащабни центрове за данни. Говорихме за Н100 за сървърите HGX или за сървърите с DGX дизайн и промяната за хипермащабните центрове. Какво добавя този сегмент в бизнеса, в който преговаряте директно с правителства и държави към това, което правят компаниите за хипермащабни центрове за данни в частния сектор?

Дженсън Хуанг, CEO на Nvidia:

Ние трябва да използваме облаците колкото е възможно повече. Те са достъпни, технологията е модерна. Именно партньорството ни с Microsoft, AWS, Google и други доставчици на облачни услуги прави технологията достъпна. Налице e също регионалeн капацитет във всяка държава и ние бихме искали да надграждаме тази важна инфраструктура.

Изкуственият интелект е за генериране на токени в крайния анализ. Това са числа, които постъпват в компютрите и се интерпретират като интелект във всеки от отделните домейни, които обслужва. Производството на тези токени, генерирането им, изисква суперкомпютри с изкуствен интелект. Ние разполагаме с технологията, с познанията, дълбочинната работа в изчисленията в мрежа, така че да дадем възможност на всяка държава да изгради собствена AI инфраструктура.

В бъдеще държавите по света ще продължат да ползват публични облаци, но ще изграждат и регионални центрове за данни, както и обществена инфраструктура. Така всяка държава ще може да развива и да гарантира напредъка на своите индустрии.

Ед Лъдлоу:

Дали правителствата, с които разговаряте, разбират тази динамика? При цялото ми уважение, но политиците се движат с по-бавна скорост от тази на технологичния напредък, дори да вземем само последните 12 месеца.

Дженсън Хуанг, CEO на Nvidia:

Благодарение на последните 12 месеца, Индия, Япония, Франция, Канада, Сингапур започнаха да говорят за значението на инвестициите в суверенен капацитет за изкуствен интелект. За всяка държава стана повече от ясно, че техните естествени ресурси, а именно данните на държавите, следва да бъдат преработени, за да се създаде интелект от съответната държава за съответната държава. Тази възможност за преработка на данните на вашата държава и превръщането им във ваш изкуствен интелект вече е реална и то по един доста демократичен начин. Почти всяка държава би трябвало да може да го направи за себе си. Онова, което е необходимо, разбира се, са технологиите и познанията за изграждане на инфраструктура за AI. Именно тук ние можем много да помогнем на отделните региони. Затова и смятаме, че признаването на важността на суверенния капацитет за изкуствен интелект вече е глобално.

Ед Лъдлоу:

Дали това признание и вашите възможности да помогнете се отнасят и за Китай? В моето предаване Bloomberg Technology представители на научните среди и на стартъпите изразяват позицията, че на национално ниво има желание за това да има суверенна компетентност по изкуствения интелект. Но много работа се извършва и от компаниите, Baidu е такъв пример. Уверен ли сте, че можете да работите с Китай по темата за суверенния изкуствен интелект, предвид политическата среда, в която живеем?

Дженсън Хуанг, CEO на Nvidia:

В работата ни като компания ние трябва да сме в съответствие с американските политики. Каквито и да са наредбите, стандартите или законите, нашето правило номер едно е да отговаряме на тях. Да работим в непосредствено сътрудничество с регулаторите, да разбираме техните намерения и желания, да работим в тази рамка, така че да можем да създаваме продукти за отделните държави, като напълно отговаряме на регулациите, с които се сблъскваме. След това, след като отговорим на изискванията, искаме да бъдем успешна държава. А един от стълбовете на националната сигурност са успешните индустрии. Те създават работни места, позволяват страната ни да запази водещата си позиция в технологиите. В интерес на нашия народ е американските компании да бъдат успешни по цял свят. След като отговорим на регулациите, ние трябва да направим всичко, за да обслужим местните пазари. Имаме отлична комуникация с нашата администрация, работим в пълно съответствие с регулациите, за да помогнем на местните пазари и имаме пълна подкрепа.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.