Дори и представянето на Novo Nordisk не може да се сравни с гигантите на Уолстрийт

В сряда датската Novo за първи път надхвърли границата от половин трилион, макар че това е голямо постижение Novo добави $100 милиарда за четири месеца, все пак Nvidia е зачилила $500 милиарда за периода

08:56 | 2 февруари 2024
Автор: Кит Рийс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на лекарства за отслабване Novo Nordisk A/S постигна голям успех, като стана втората европейска компания, чиято пазарна капитализация достигна 500 млрд. долара. И все пак това е поредното напомняне, че дори процъфтяващите акции в областта на здравеопазването и технологиите в региона не могат да се сравнят с растежа, който предлагат акциите на Уолстрийт.

В сряда датската Novo за първи път надхвърли границата от половин трилион, следвайки луксозния гигант LVMH миналата година. Макар че постижението се откроява, Novo добави 100 млрд. долара през последните четири месеца, през които двигателят на изкуствения интелект Nvidia Corp. нарасна с 500 млрд. долара.

Издигането на компании като Novo и ASML Holding NV до европейски мегакапитали е все още голямо постижение на пазар, доминиран доскоро от по-бавно растящи банки, акции на суровини и потребителски стоки. Лошата новина обаче е, че нюйоркската стабилна група от бляскави технологични имена се разширява много по-бързо и вече може да се похвали с шест фирми с пазарна стойност над 1 трилион долара.


Най-добрите европейски акции не могат да достигнат ръста на Великолепната седмокра/ ASML и Novo, двигателите на растежа в региона, изостават от американските мегакомпании

Най-голямата от тях, Microsoft Corp., е на стойност 3 трилиона долара - приблизително колкото пазарната стойност на 10-те най-големи европейски компании, взети заедно.

"Доминацията на американския капиталов пазар е спираща дъха, а превъзходството на САЩ спрямо Европа през последните десетилетия, когато навлезе цифровизацията, е прекомерно", казва Питър Гарнри, ръководител на отдела за капиталови стратегии в Saxo Bank AS. "Въпросът е: ще се промени ли това?"

В областта на технологиите най-голямото име в Европа е ASML. Стойността на компанията в момента е около 350 милиарда долара, а нейните усъвършенствани машини се считат за ключови за световната индустрия за производство на чипове. Но тя е малка в сравнение с американската "Великолепна седморка", чиито акции нараснаха с повече от 100% през 2023 г., задвижвани от експлозивното търсене на приложения за изкуствен интелект.


Най-големите акции в света са доминирани от американски технологични компании с голяма пазарна капитализация/ Нито една европейска компания не фигурира сред 10-те най-големи листвани фирми в световен мащаб

Лудостта по изкуствения интелект през миналата година вкара Nvidia в групата на технологичните суперсили, в която вече са компании като Microsoft, Apple Inc. и Tesla Inc.

Европа продължава да бъде ориентирана към финансовите и индустриалните дружества, докато регионът като цяло е засегнат от слаб икономически растеж. Това пролича в печалбите, които нараснаха с 60% през последното десетилетие, докато тези в САЩ се удвоиха. Това е отразено и в оценките на акциите, като десетте най-големи компании в Европа се търгуват на 27 пъти по-висока цена от очакваната печалба в сравнение с 32 пъти по-висока цена за американските им колеги.

"Ако Европа не успее да насочи ресурсите си към промяна на технологичната и иновационната си среда, тя ще продължи да намалява значението си на капиталовия пазар в глобален контекст", казва Хани Реда, портфолио мениджър за глобални мултиактиви в Pinebridge Investments Europe Ltd.

Според Гарнри обаче нещата могат да се променят бързо. Той изтъква европейските компании в областта на здравеопазването, роботиката и енергийните технологии като потенциални бъдещи победители.

"Историята ни казва едно - че 20-те най-големи компании днес най-вероятно няма да бъдат 20-те най-големи компании след 20 години", казва Гарнри. "Въпросът е дали корпоративният сектор в Европа има шанс да се върне в продължение на няколко десетилетия срещу американските компании."