Недостигът на литий може да превърне натрия в звезда на прехода към електромобили

Натриево-йонните батерии са алтернативна технология, която може да отнеме част от натиска върху сложната и разрастваща се верига за доставки на литий

20:25 | 8 юни 2023
Автор: Марк Бъртън
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Производителите на автомобили, които миналата година се сблъскаха с рязко покачване на цените на лития и други метали за батерии, биха могли в бъдеще все по-често да използват батерии на натриева основа, което ще помогне за намаляване на напрежението по отношение на суровините, тъй като продажбите на електрически превозни средства нарастват.

В нов анализ на технологията BloombergNEF посочва, че очаква натрият да заеме дял от най-евтиния пазар на автомобили в Китай и че до 2035 г. той може да намали търсенето на литий с около 272 000 тона. Според прогнозите това ще представлява около 7% от общия пазар през тази година. Ако се появи продължителен недостиг на литий, преходът може да бъде много по-агресивен, се казва в доклада на BNEF, публикуван в четвъртък.

"Натриево-йонните батерии са алтернативна технология, която може да отнеме част от натиска върху сложната и разрастваща се верига за доставки на литий", казват анализаторите на BloombergNEF в доклада. "Въпреки че относителният дял на натриево-йонните батерии в основния сценарий може да изглежда малък, абсолютният ръст е много значителен, което е следствие от това колко бързо расте целият пазар."

Привлекателността на натрия се дължи на неговото изобилие в каменните соли и солниците по света, но той изостава от другите акумулаторни метали по отношение на ефективността. Въвеждането в Китай на евтини електромобили, базирани на натриеви клетки, може да представлява нещо като преломен момент за технологията.

Макар че до широката комерсиализация може да останат още няколко години, обещанието на батериите на натриева основа предизвика широка дискусия за това дали те могат да станат достатъчно популярни, за да помогнат за облекчаване на недостига на литий, тъй като нарастването на търсенето на масови и високотехнологични електрически превозни средства продължава.

В краен случай, ако литиевите мини не успеят да се справят с нарастващото потребление на следващото поколение високотехнологични батерии, заместването на натрий на пазара на масови автомобили може да намали общото търсене на литий с 37%, което се равнява на 1,4 милиона тона до 2035 г., заяви BNEF.

Макар че това може да включва сериозна промяна на веригата за доставки, широкото разпространение на евтините литиево-желязо-фосфатни батерии през последните няколко години илюстрира колко бързо могат да бъдат възприети нови технологии за батерии в отговор на нарастващите разходи за суровини, казаха те.

"BNEF очаква, че енергийната плътност на натриево-йонните батерии през 2025 г. ще бъде сравнима с тази на литиево-йонните в началото на 2020 г., когато литиево-йонните заемаха значителен дял от световното търсене на батерии."

Тъй като както предлагането, така и търсенето на метали за акумулатори расте с главоломни темпове, прогнозирането на бъдещия растеж в индустрията се оказа предизвикателство и спорна задача.

Техническите пробиви както в химическите технологии на батериите, така и в техниките за извличане могат да имат сериозни последици за пазара в рамките на следващите няколко години, което кара някои анализатори да прогнозират големи ръстове, докато други - като Goldman Sachs Group Inc - казват, че не се вижда краят на неотдавнашния спад на цените.

Потенциалният успех на натриево-йонните батерии вече става твърде голям, за да бъде пренебрегнат от потребителите, които ще трябва да решат кой е прав.

"Занапред отказвам да купя нито едно изследване от която и да е компания за литиев анализ, която няма разумно и прагматично виждане за натриево-йонните батерии в прогнозата си за електромобилите", заяви Джордж Хепел, търговски ръководител на BASF SE за метали за батерии, в Twitter през април, когато CATL обяви първата си сделка за доставка на натриеви батерии на китайски производител на автомобили.

"В момента изглежда, че това са повечето от тях", каза Хепел.