Опасенията от рецесия само ще удължат ралито на технологичните акции

Според 42% от анкетираните рецесията е най-големият риск за акциите през следващата година, следвана от лихвените проценти - 23%

11:15 | 30 май 2023
Автор: Хедър Бърк
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ралито на големите технологични компании през тази година може да продължи, тъй като рискът от рецесия в САЩ кара инвеститорите да се насочат към акции, които предлагат печеливш растеж в трудни времена, сочи последното проучване Markets Live Pulse.

Около 41 % от анкетираните 492 пазарни участници заявиха, че най-високата възвръщаемост през тази година ще дойде от покупката на качествени акции, фокусирани върху рентабилността, и от продажбата на тези, които разочароват по отношение на тези фактори. Това включва заемането на дълги позиции в компании като Apple Inc. и Microsoft Corp., които нараснаха, тъй като пазарите възприемат растежа и избягват икономически чувствителните отрасли.

Big Tech
Очаква се качествените акции да генерират най-висока възвръщаемост. Попитахме: Кой дългосрочен/краткосрочен фактор според вас ще има най-висока възвръщаемост през 2023 г.?

Инвеститорите навлизат в новия месец с незначителна яснота относно лихвените проценти и икономиката. Това повишава привлекателността на акциите със стабилни парични потоци и обещаващ ръст на приходите, дори и да са с високи цени. Тежкият технологичен индекс Nasdaq 100 възстанови повече от половината от загубите, които претърпя от пика в края на 2021 г. до дъното през 2022 г., и набира все по-голяма скорост с шума около изкуствения интелект.

"Никой не иска да си оголва тила", казва Джина Мартин Адамс, главен стратег по акциите в Bloomberg Intelligence. "Виждаме изключителен интерес към технологиите с голяма пазарна капитализация в САЩ, които от дълго време са голям двигател на инвестициите."

Качеството лесно победи импулса, стойността и фактора нисък риск/волатилност/бета в проучването на MLIV Pulse като печеливша стратегия за купуване на акции, които имат висок резултат по даден фактор, като същевременно се продават техните противоположности. 

Някои стратези също стават по-бичи - миналата седмица Citigroup Inc. повиши рейтинга на технологиите до "свръхтежък", а на американските акции до "неутрален", очаквайки тласък от изкуствения интелект и край на повишаването на лихвите от Федералния резерв.

Стремежът към технологиите оскъпява търговията. Тя е с най-висока цена сред секторите на S&P 500, като Bloomberg Intelligence отбелязва, че оценъчните множители са близо до най-високите нива от първото тримесечие на 2022 г. насам. 

Макар че анкетираните смятат, че технологиите ще се представят по-добре, "не е като да е безплатен обяд", каза Кристофър Кейн, стратег по количествени акции в BI US. "В много случаи това вече е включено в цената."

Все пак досега оптимизмът се подкрепя от стабилните коментари на компаниите. Nvidia Corp. поскъпна рекордно, след като прогнозите ѝ разбиха очакванията за търсенето на процесори за изкуствен интелект. А взаимните фондове до голяма степен останаха встрани от ралито, което предполага по-нататъшен потенциал за покупки.

На по-широкия пазар, където S&P 500 се намира в един от най-тесните търговски диапазони от години, мнозинството от анкетираните очакват скромни движения или никакви печалби оттук нататък. 

Big Tech
Инвеститорите на дребно са по-оптимистично настроени за S&P 500. Попитахме: Къде очаквате индексът да завърши годината?

"Очакваме рецесията да започне някъде през втората половина на годината", каза Джулиан Емануел, главен стратег по акции и количествени показатели в Evercore ISI. "А за пазара на акции това означава първо спад, а след това вероятно връщане нагоре, по същество до тук." 

Според 42% от анкетираните рецесията е най-големият риск за акциите през следващата година, следвана от лихвените проценти - 23%.

Въпреки че инфлацията се е забавила, тя все още е висока, а условията за кредитиране са по-строги. Въпреки това пазарът на труда остава сравнително стабилен и потребителите продължават да харчат. 

"Това не е нормална среда", казва Адамс от BI. "Очакването на рецесия е наистина уникален сценарий, който рамкира мисловния процес на инвеститорите и ограничава видимостта."

Инвеститорите на дребно са по-склонни от тези на Уолстрийт да изберат акциите като най-добре позиционирания актив през следващата година. И двете групи бяха разделени приблизително по средата по въпроса дали доходността на съкровищните облигации ще бъде по-висока или по-ниска след един месец, което подчертава липсата на яснота.

"Пазарът е склонен да се движи по посока на най-голямата болка", каза Адамс. "Така че, ако всички се позиционират неутрално и пазарът избухне или се срине, инвеститорите ще преследват посоката на пазара, засилвайки движението."

MLIV Pulse е седмично проучване сред читателите на Bloomberg News на терминала и онлайн, провеждано от екипа на Bloomberg Markets Live, който също така води 24/7 MLIV Blog на терминала.