Горещини заплашват електроснабдяването в най-населената провинция в Китай

Високите температури и сушата са най-опустошителните в историята, като се очаква жегата да продължи още една седмица

18:43 | 16 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Горещата вълна в провинция Съчуан ограничава производството на водноелектрическа енергия, което е все по-голяма заплаха за доставките на ток и икономическия растеж в една от най-населените провинции на Китай, информира Bloomberg.

Някои фабрики в бизнес зоната ограничават производството, а екстремното време може да намали и доставките на суровини и материали, които са жизненоважни за енергийния преход.

Високите температури и сушата са най-опустошителните в историята, като се очаква жегата да продължи още една седмица, според Департамента за икономика и информация на провинция Съчуан. От началото на месеца насам притокът на вода в язовирите е спаднал с 50% спрямо средните исторически нива, точно когато горещото време е увеличило търсенето на електроенергия, се казва на правителствения уебсайт. 

Поне на този етап сушата е заплаха най-вече за производството на електроенергия в Китай за разлика от Европа, където пресъхналата река Рейн застрашава транзита на горива и други стоки. Все пак речното корабоплаване превозва около 16% от стоките в Китай, според доклад на Министерството на транспорта от 2020 г., така че може да възникнат проблеми, ако нивото на водата продължи да спада.

Съчуан и околните райони се борят с горещините и сушата от юли насам, като водните нива на река Яндзъ - най-големият воден път в Китай - са спаднали до най-ниското ниво за този период на годината, според доклад на държавната информационна агенция Синхуа. Провинцията е особено зависима от хидроенергията и продава произведена от реката електроенергия на гъсто населените източни части на Китай, включително Шанхай и Джъдзян.

На Съчуан се падат близо 15% от производството на полисилиций в Китай и прекъсването на електрозахранването ще ограничи допълнително предлагането му на пазара, заявиха анализаторите на Morgan Stanley. Това ще намали и предлагането на литий и ще доведе до повишаване на цените, заяви Денис Ип от Daiwa Capital Markets.

Провинцията е и основен производствен център, а Foxconn Technology Co. произвежда там iPad на Apple. Говорител на тайванската компания заяви, че сушата има ограничено въздействие върху дейността на компанията в Съчуан.

Volkswagen AG също има завод в Съчуан. Говорителят на автомобилния производител в Китай заяви, че фабриката е засегната от недостиг на електроенергия, но се очаква само леко забавяне на доставките за клиентите.

Малко вероятно е в Китай да има прекъсвания на електрозахранването в цялата страна поради сушата, казва Ханян Вей, анализатор в BloombergNEF.  Повечето провинции са по-зависими от въглищата за производство на електроенергия, а централите са се запасили с изкопаемото гориво преди лятото в съответствие с правителствените директиви, каза той.

Ето някои от компаниите, засегнати от сушата в Съчуан

  • Най-малко три компании за торове са ограничили производството, като Sichuan Lutianhua Co. е заявила, че прекъсването на електрозахранването тази седмица ще доведе до загуби от 30 млн. юана (4,4 млн. долара), според данни на компанията.
  • Алуминиевият завод Henan Zhongfu Industry Co. заяви в подадената документация, че ще спре част от производството в Съчуан за една седмица, което ще намали печалбата със 78 млн. юана
  • Водещият производител на енергия от слънцето Tongwei Co. съобщи, че е получил известие за ограничаване на потреблението на електроенергия