Петролни гиганти преразглеждат британските си инвестиции заради новия данък

Правителството на Обединеното кралство обяви, че ще наложи 25% данък върху неочакваните приходи на петролните и газовите компании

15:21 | 27 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

British Petroleum Plc заяви, че ще преразгледа плановете си в Обединеното кралство, повдигайки въпроса дали обявеният от правителството извънреден данък върху печалбите от нефт и газ, чрез който се очакват допълнителни приходи в размер на 5 млрд. паунда, включва достатъчно стимули за запазване на инвестициите, пише Bloomberg.

Въвеждането на данъка засилва възможността за обрат от страна на базираната в Лондон петролна компания, която по-рано заяви, че планираните инвестиции в размер на 18 млрд. паунда в страната до 2030 г. не зависят от това дали правителството ще повиши данъците или не. 

"Намерението не е за еднократен данък - това е многогодишно предложение", се казва в изявление на BP, изпратено по електронната поща. "Сега ще трябва да разгледаме въздействието както на новия данък, така и на данъчните облекчения върху нашите инвестиционни планове в Северно море."

В четвъртък правителството на Обединеното кралство обяви, че ще наложи 25% данък върху неочакваните приходи на петролните и газовите компании, поддавайки се на нарастващия натиск да подкрепи британците, изправени пред рекордно свиване на жизнения стандарт. Финансовият министър Риши Сунак изглежда се опита да отклони критиките, че мярката е насочена срещу бизнеса, като включи в предложението 80% облекчение за нови инвестиции, което означава, че енергийните компании могат да намалят сумата, която плащат, ако се ангажират с нови капиталови разходи.

Основният риск за британската петролна и газова индустрия в Северно море е, че международни компании като BP и Shell, които намаляват инвестициите си в изкопаеми горива в полза на нисковъглеродна енергия, смятат Обединеното кралство за по-малко привлекателно след това изявление, заяви в интервю управляващият директор на JP Morgan за глобалната енергетика Кристиян Малек. Неочакваният данък "създава непредсказуемост за проекти, чието разработване отнема години", каза Малек.

Стъпка назад

Въпреки че повечето компании признаха, че Сунак реагира на спешна реална криза, свързана с разходите за живот, индустрията реагира със смесица от предпазливост и разочарование.

Shell Plc, най-близкият партньор на BP, заяви, че "стабилната среда за дългосрочни инвестиции" е от основно значение за плана му да инвестира до 25 млрд. паунда в енергийната система на Обединеното кралство през следващото десетилетие. "Предложеното данъчно облекчение за инвестициите в енергийното бъдеще на Великобритания е важен принцип в новия данък", заяви говорител на Shell.

По-малките компании, които са по-фокусирани върху Обединеното кралство и имат по-малки потоци от приходи, ще бъдат по-силно засегнати от данъка, казва Малек.

Компании като Serica Energy Plc, които имат нисък дял на капиталовите разходи в сравнение с приходите преди лихви, амортизация и проучване, също ще усетят по-голямо въздействие, пише анализаторът на Stifel Крис Уитън.

Serica Energy отказа да коментира.

EnQuest Plc, която добива повече от 90% от своя нефт и газ в Обединеното кралство, заяви, че е "разочарована от механиката на прилагане" на новия данък. Лобистката група на индустрията беше по-директна в критиките си.

"Новите данъци, наложени на операторите на нефтени и газови находища в Обединеното кралство, са стъпка назад от страна на правителството, което само преди седмици обеща да изгради по-екологична и енергийно независима държава", се казва в изявление на Offshore Energies UK. "Това е точно обратното на това, което беше обещано в британската стратегия за енергийна сигурност, публикувана едва миналия месец."

Акциите на EnQuest се понижиха със 7,1% за деня, докато акциите на Serica затвориха с 14% по-ниско. За сравнение, индексът StoxxEurope 600 Oil & Gas Index се повиши с 1%, докато BP и Shell също се повишиха съответно с 1,7% и 0,9%.

Политическа необходимост

Макар че може да са необходими години, за да се прояви дългосрочното му въздействие, политическата необходимост от извънредния данък е ясна.

Исканията за намеса в кризата с разходите за живот станаха непреодолими, а неочакваният данък става все по-популярен сред британците. Управляващата Консервативна партия изостава от лейбъристите в проучванията на YouGov от декември насам. Ходът на Сунак идва и в момент, когато правителството се опитва да измести фокуса от скандала около нелегалните партита на Даунинг стрийт по време на пандемията.

Междувременно петролните компании реализират огромни печалби, главно благодарение на по-високите цени на енергията, дължащи се на нахлуването на Русия в Украйна. През първото тримесечие Shell отчита най-високата си печалба в историята.

Данъкът ще се прилага само за печалбите, генерирани в Обединеното кралство. По-голямата част от приходите на BP и Shell идват от операции в други държави, а от 2015 г. насам двете компании почти не са плащали корпоративен данък във Великобритания заради загуби, свързани с инвестиции в находища в Северно море или демонтиране на стари платформи в морето. Новият данък няма да позволи на компаниите да компенсират тези разходи с данъчните си задължения.