Великобритания налага 25% данък върху печалбата на петролните и газовите компании

Приходите от този данък ще финансират държавни помощи за най-бедните домакинства

19:00 | 26 май 2022
Обновен: 20:49 | 26 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Правителството на Борис Джонсън ще наложи данък върху непредвидените печалби на петролните и газовите компании, за да помогне за финансирането на помощи за британците, изправени пред криза заради разходите за живот, пише Bloomberg.

Налогът от 25% върху енергийните фирми ще събере около 5 милиарда британски лири, които ще финансират еднократни безвъзмездни средства в размер на 650 британски лири за повече от 8 милиона от най-бедните домакинства в Обединеното кралство, каза министърът на финансите Риши Сунак в Камарата на представителите на общините. Сунак не изключи прилагането на данъка върху непредвидените доходи и за производителите на електроенергия, въпреки че каза, че трябва да се работи повече по идеята.

Около 8 милиона пенсионери ще получат плащания от £300 лири, докато сметките за енергия също ще бъдат субсидирани с £400 лири за всяко домакинство в Обединеното кралство. Пакетът е на обща стойност 15 милиарда британски лири, каза Сунак, с което общата въведена досега помощ достига 37 милиарда британски лири.

„Знаем, че домакинствата са силно засегнати в момента“, каза Сунак. „Фискалната подкрепа трябва да бъде навременна, целенасочена, но не и безкрайна“.

Висшите министри в британското правителство отдавна се противопоставят на идеите за специален данък върху енергийните фирми, защото се опасяват, че това ще спре инвестициите. Въпросът е силно оспорван и поради факта, че това е ключова политика на основната опозиционна Лейбъристка партия и подкопава твърдението на консерваторите, че са партия на бизнеса.

Но натискът да се намеси, за да се облекчи рекордното свиване на стандарта на живот, стана силен, като данъкът върху непредвидените печалби вече е все по-популярен сред британците. Консерваторите изостават от лейбъристите в проучванията на YouGov от декември. Решението на Сунак идва и в момент, когато правителството се опитва да измести фокуса от скандала около незаконните партита на Даунинг стрийт по време на пандемията.

Сунак е „беше накаран против волята си да направи пълен обрат в политиките си“, каза в Туитър канцлерът в сянка на лейбъристите Рейчъл Рийвс. —„Защо отне толкова време?“, попита тя.

Необходимостта от подкрепа на фона на разходите за живот стана по-спешна тази седмица след като енергийният регулатор на Обединеното кралство обяви, че британците са изправени пред още един рязък скок в сметките си за електроенергия и газ точно преди зимата. Горната граница на цените на енергията трябва да се повиши до рекордните £2800 през октомври, което означава 42% увеличение на средните сметки. Смята се, че това ще изправи 12 милиона домакинства пред така наречената енергийна бедност.

Обединеното кралство е на път да се превърне в най-силно засегната сред развитите държави заради комбинацията от нарастваща инфлация и слаб растеж, като се очаква цените да се повишат с 13% през тази и следващата година, най-високото ниво сред страните от Г-7.