Великобритания е изправена пред апокалиптични цени на храната

Лизи Бърдън, Bloomberg

13:30 | 20 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли предупреди, че ръстът на цените на храните може да има апокалиптични последствия.

Той казва, че това е тревожно както за Великобритания, така и за развиващия се свят и призова правителствата да освободят потока от култури от Украйна, защото страната може да има земеделски култури в складовете, не може да ги изнася в момента. Това доведе до повишаване на цените на житото през последните седмици, а то допринася за ръста на цените на другите храни като яйца, пилешко, защото житото се използва за храна. Така че ръстът на цените на храните е един от основните двигатели на номиналната инфлация. И защото по-бедните домакинства харчат по-големия дял от дохода си за най-необходимото, това ги засяга повече. Цената на някои продукти като олио вече достига двуцифрен ръст.

И така какво още може да направи Английската централна банка? Вече увеличи лихвените проценти четири пъти, а това си има своята цена. Банката очаква британската икономика да се свие през следващите години и стотици хиляди да загубят работата си. Министрите критикуват централната банка за това, че на прави достатъчно и не реагира бързо, за да контролира инфлацията. Но икономистите предупреждават, че като се напада независимостта на централната банка се рискува да се подкопае авторитета й, което ще направи борбата срещу инфлацията още по-невъзможна за спечелване.