Андрю Бейли: голям спад в британските реални доходи

Вони Куин, Bloomberg

15:00 | 6 май 2022
Обновен: 18:11 | 6 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Висшите лидери на Китай, които предупреждават да не се поставя под въпрос стратегията на страната за нулев ковид, потвърдиха своя ангажимент към локдауна на среща на постоянният комитет на седемте члена на Политбюро водена от президента Си Дзинпин.

Междувременно Английската централна банка публикува най-мрачната прогноза от всички големи централни банки за тази година. Тя предупреди Обединеното кралство да се подготви за двуцифрена инфлация и продължителен период на стагнация или дори рецесия. Мрачната прогноза на централната банка заедно с повишаването на лихвените проценти до най-високите от 2009 г. насам изпрати паунда до най-ниското му ниво от почти две години насам.

Андрю Бейли, управителят на Английската централна банка заяви, че голяма част от оздравяването ще бъде постигнато поради факта, че преживяваме исторически голям шок върху реалните доходи в тази страна, идващ отвън страната. Търговски шок, тъй като цените на вноса са високи. Това са предимно енергията, храните и някои основни стоки.

Премиерът на Япония заяви, че ще разхлаби граничния контрол поради вируса, като го уеднакви с този на другите страни от Г-7 в опит да стимулира потребителските разходи. Фумио Кишида смята, че граничния контрол е помогнал страната да се справи с ковид пандемията. По-късно Кишида заяви, че границата ще бъде отворена поетапно въз основа на съветите на експертите.

Продажбите на дребно в Хонконг спаднаха с 13,8% през март в сравнение с предходната година. Това е първият пореден спад за повече от година. Строгите ограничения заради вируса съкрушиха потребителските разходи. Спадът беше по-лош от предвидения от икономистите, въпреки че не е толкова лош, колкото четиринадесет и шестте процента през февруари. Градът наложи строги социални ограничения през тези месеци за ограничаване на широко разпространената епидемия от ковид.

Челси е близо до подписване на договор за продажба с група ръководена от бившия президент на Guggenheim Partners Тод Боули. Източници твърдят, че консорциумът на Боули може да постигне споразумение с Челси и неговия собственик, санкционирания Роман Абрамович още в петък. Сделката ще сложи край на продължилото седмици наддаване за един от най-успешните английски футболни клубове на последните две десетилетия, в зависимост кого ще попитате.