Нов ESG инструмент на нидерландски фонд постави в черния списък китайски активи

Инструментът за проверка оценява правителствата по всички въпроси - от изменението на климата до свободата на словото и корупцията

19:35 | 11 май 2022
Обновен: 20:18 | 11 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китайски активи попаднаха в черния списък на нидерландска инвестиционна компания, използваща нов ESG инструмент

Нидерландска инвестиционна компания, управляваща 118 млрд. долара, започна да включва в черния си списък редица активи от Китай, след като разработи нов инструмент за проверка на екологични, социални и управленски рискове.

Van Lanschot Kempen NV, фирма с 400-годишна история, е създала тест, който включва оценка, касаеща корупционното ниво в държавата и ще започне да изключва държавни облигации и подкрепени от държавата предприятия от места, които не са преминали теста, заяви Никеш Пател, старши изпълнителен директор в компанията. Новата стратегия първоначално ще се прилага за клиенти на пенсионни фондове, въпреки че фирмата планира да я обсъди и с други групи клиенти.

По данни на Bloomberg  тази година индустрията на ESG е достигнала приблизително 40 трилиона долара. Нейният неограничен растеж я е довел до някои съмнителни пазари, като анализ на Bloomberg през март показа, че мениджърите на ESG фондове притежават всичко - от руски държавни облигации до акции в подкрепяни от държавата петролни и газови гиганти. Отделен анализ на Bloomberg разкри огромната експозиция на ESG фондове в Китай - друг автократичен режим.

Според Пател подобни инвестиции вече не са приемливи .

"Опитваме се да идентифицираме и избягваме спорни държави", казва той. "Държави, в които е по-вероятно да се случат спорни действия заради подхода им към околната среда или начина, по който управляват хората си - войната в Русия и Украйна е краен пример за това."

Пател каза, че инструментът за проверка на Van Lanschot Kempen оценява правителствата по всички въпроси - от изменението на климата до свободата на словото и корупцията. Нахлуването на Русия в Украйна е довело до необходимостта от този ход, но Пател заяви, че фирмата е работила по инструмента преди войната, водена от разочарованието от прилагането на ESG в индустрията.

В този контекст BlackRock Inc.  се отказа от досегашната си бича позиция по отношение на Китай на фона на опасенията, че ултрастрогата политика на ограничения заради Covid в страната ще остави дълбоки следи в икономиката. А световните инвеститори вече се отдръпнаха от китайските капиталови пазари след нахлуването на Русия в Украйна, притеснени, че Пекин може да бъде въвлечен в битката за икономически санкции, която САЩ и Европа водят срещу администрацията на Владимир Путин.

Тестът на Van Lanschot Kempen също така идентифицира някои демокрации, които се представят слабо. Индия "едва се отскубна от чертата и е тази, която е най-застрашена да падне под нея при следващите няколко актуализации на резултатите", каза Пател.

Дори САЩ предизвикват някои опасения. Що се отнася до "оценките за свобода и демокрация, те са по-добри, но не са перфектни", каза Пател. А постиженията на САЩ в областта на околната среда означават, че те "не са близо до върха" на класацията, каза той.

Междувременно мениджърите на активи в Китай показват признаци, че обръщат много по-голямо внимание на ESG. Китайските фондове с фокус върху климата са увеличили активите си повече от два пъти през миналата година, изпреварвайки тези в САЩ, сочат данни на Morningstar Inc. Активите на китайските фондове нараснаха до 47 млрд. долара през 2021 г., предизвикани от рекордния приток на средства и по-доброто представяне на вътрешния сектор на чистата енергия. В САЩ фондовете за борба с изменението на климата нараснаха до 31 млрд. долара, докато в Европа -  най-големият пазар - те почти се удвоиха до 325 млрд. долара.

Van Lanschot Kempen събира данни от различни академични институции и неправителствени организации, включително "Репортери без граници", която следи за свободата на печата, "Трансперънси интернешънъл", която измерва корупцията, и изследователската организация за околната среда Climate Action Tracker. Страните, които не издържат теста, се изключват от инвестиционния портфейл.

Реакцията на клиентите досега е била смесена, казва Пател. Някои от тях изразиха загриженост относно последиците за възвръщаемостта.

Да кажеш на клиент, който "се е занимавал само с глобален фиксиран доход: "Ще изключа китайските държавни облигации", когато през последните пет години това е било единственото място, където е можело да се получи сериозна доходност", не е лесен разговор, каза той.