UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как умните мрежи ще помогнат за децентрализация на енергийните системи

Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS, “UpDate”, 16.10.2021

20:01 | 16 октомври 2021
Обновен: 20:07 | 16 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Технологията за автономно захранване на отдалечени обекти от различни енергийни източници е продукт, който се разработва от доста години и вече се прилага успешно в две основни направления. Това заяви Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS в ефира на предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

Идеята на проекта е електрифицирането на отдалечените райони, с различни условия, които нямат достъп до електропреносната мрежа. Досега единственият вариант е със захранване, чрез дизелови агрегати, които замърсяват. IPS предлагат систeми, които са независими и произвеждат енергията от чисти източници. Второто направление е за развитите райони, където има добра електроенергийна структура, но пък настъпват проблеми с концентрацията на енергията, на отдаването и на консумацията от мрежата.

Гостът заявява, че актуален става проблемът с нарастващия брой на електромобили, които навлизат на пазара на потребителите и тяхното зареждане. Цели се бърз заряд, но е необходимо големи мощности да бъдат концентрирани на определени точки в електроенергийната преносна мрежа. Това би довело до огромни проблеми, които засега не се е проявили в пълния си мащаб.

Изкуственият интелект е свързан с помагането за въвеждане на умни мрежи, за да се постигне децентрализация на електоренергийните системи. Енергийните системи се срещат най-много в разпределение на консумираната и добиваната енергия. От важно значение е и обмяната и споделянето на съхранената енергия.

“Не електроенергията, която се генерира и консумира в момента, а тази, която се съхранява в акумулатор.”

Било в акумулаторните батерии, също така и елетромобилът би могъл да се разглежда като акумулатор, заявява гостът.

Въпреки енергийната криза - за момента не се вижда друга алтернатива и това е решението за опазване на енергията.

“Децентрализация, чрез интеграция на възобновяеми източници, както и използване на от познатите конвенционални методи за производство на чиста енергия.”

Гостът допълва, че технологията, предназначена за по-зелен екологичен напредък, е налична, но трябва да се участва активно в процеса. Би следвало да се импементират на национално и европейско ниво политиката, защото в противен случай големите проблеми тепърва ще предстоят, ако не бъде приложена системата.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.