UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Най-успешните предприемачи на България и Румъния ще помагат на родни стартъпи

Жанет Тодорова, директор за България на Founder Institute, Update, 14.03.2021

20:03 | 14 март 2021
Обновен: 10:08 | 15 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Най-успешните предприемачи на България и Румъния ще помагат на родни стартъпи. Това стана ясно от разговора с Жанет Тодорова,  директор за България на Founder Institute, в предаването „Update“ с водещ Бойчо Попов.

Жанет Тодорова обясни, че Founder Institute организира източноевропейски акселератор в партньорство с екипа, като изрази надежда това да даде началото и на партньорства през граница и развиване на местната екосистема. 

„Founder Institute предлага акселератор за предприемачи в най-ранния стадии и досега винаги тази кампания е била присъствена и това, което пандемията направи е, че ни накара да преминем виртуално и да достигнем до много повече предприемачи“.

„Програмата, която акселекаторът предлага е три месеца и половина и в края ѝ идеята е да имаш готова компания с прототип, валидация, първи клиенти и готовност да отидеш да говориш с инвеститори“, заяви Тодорова.  

По думите на госта срокът за кандидатстване по последната програма на Founder Institute е до 11 април.

„Нашият процес не е толкова фокусиран върху самата бизнес идея, а по-скоро разгледаме човека, който иска да разработи бизнес...Най-предизвикателното е, че в този ранен стадий човек не знае какво не знае“.  

„Петте играчи на стартъп екосистемата са предприемачите, инвеститорите, корпорациите, образователни институции и правителство и разбираш колко напреднала е една екосистема в зависимост от това колко играчи участват“, смята Тодорова.

Тя направи и паралел между стартъп екосистемите в България и Германия.

„Има две предпоставки, за да можеш да станеш предприемач. Първата е, че по природа трябва да си малко по-рисков човек, тъй като не всеки се ражда с тази устойчивост към стрес, а вторият компонент е заобикалящата ни средата и нейното влияние върху съответния човек“, заяви директорът на Founder Institute.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.