UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Жюстин Томс: Минаваме в различна фаза на потребление на социалните мрежи

Жюстин Томс, експерт онлайн медии и собственик на ABC Design and Communications, Update, 18.07.2020

20:03 | 18 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова

Минаваме в различна фаза от потребление на социалните мрежи, което се повиши многократно през изминалите три месеца за целия свят. От друга страна, доста от рекламодателите се оттеглиха заради опасност за брандовете, защото те не искат да бъдат асоциирани в негативен контекст. Това заяви Жюстин Томс, експерт онлайн медии и собственик на ABC Design and Communications в предаването “Update“ с водещ Бойчо Попов.

„От години социалните медии са критикувани. Вече нещата са в друга фаза и доста компании вече започнаха да реагират превантивно“.

„Доста е мащабна кампанията за отказ от реклами във Facebook. Имаше и натрупано социално напрежение и това, което виждаме е опит за изпускане на това напрежение. Тази кампания вече не е само американска, а обхвана целия свят“, обяснява Жюстин Томс.

Според експерта по онлайн медии отпорът на над 400 големи корпорации е опит за защита на тяхната корпоративна отговорност, което е добре. В същото време по думите на госта за първи път виждаме толкова мащабна реакция по отношение на доста силен играч.

„Ще виждаме, че Facebook ще бъде още повече критикуван и подлаган на натиск от потребителите за по-отговорно поведение“.  

„В България големи брандове в началото на пандемията казаха, че спират да присъстват в социалните мрежи, но след това го отчетоха като грешка. За момента тук социалните медии се гледат като нужни на гражданското общество, а за бизнеса е почти единствената платформа заради оттеглянето от останалите“, посочва още Томс.

Тя допълни, че рекламната индустрия вече е потърпевша от кризата заради спрени или преструктурирани бюджети.

„Рекламният бизнес не знае как да реагира, но дигиталните инструменти в криза се явяват гъвкави решения. Очаквам голяма промяна на медийния и рекламния пазар в рамките на следващите 1-2 години“.

Кои ще са секторите, при които най-ясно ще си проличи отлива от рекламния пазар – гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Update“ гледайте тук.