UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Стартъпите трябва да се отличават възможно най-рано

Колет де Жорж, Boca Communications, UpDate, 03.03.2018

22:05 | 3 март 2018
Обновен: 13:45 | 5 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смятам, че българските стартъпи са добре позиционирани в момента, защото в традиционния смисъл този район е смятан за прекрасно място за набиране на таланти. И място на което други компании могат да прехвърлят своите таланти. Сега това се променя. Тези компании изгряват и имат шанса да се утвърдят. Това мнение изказа в интервю за съводещата на технологичното шоу UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Елена Кирилова Колет де Жорж от базираната в Сан Франциско компания за стратегически маркетинг и PR Boca Communications.

„В областта на PR и маркетинга най-важното нещо е да се отличиш. Това трябва да се случи в най-ранните етапи на развитие (на стартъпите, б. ред.). И светът наблюдава точно това. Това е моментът, в който България трябва да покаже какви иновации ще има, как ще изглежда стартъп сцената ѝ. Така че това, което компаниите трябва да правят, е да е фокусират върху откриването на това кои са техните ценности, по какво се различават от продуктите, които се правят другаде, какво са научили от Силициевата долина и какво правят по различен начин“, коментира тя.

По думите ѝ прекаленото втренчване в това да се набере финансиране може да бъде тежко и пагубно за една компания.

„Може да бъде обезкуражаващо, особено за стартъпи – да усещат, че са отхвърляни отново и отново. Особено, ако са се насочили към Северна и Южна Америка – доста конкурентни пазари. Най-доброто нещо, което може да направите, е да се фокусирате в това да приведете компанията в най-добрата форма, която можете. Да създава чудесен продукт и да е фирма, която има ясно дефинирани ценности. Това означава фокусиране върху нещо, от което хората наистина се нуждаят и да се обясни на клиентите защо това е важно. Ако това се случи успешно, тогава ще дойдат и инвеститорите. Ако направите компанията си интересна, достъпна и пазарът започне да откликва, то и инвеститорите ще се появят“, каза още Де Жорж.

Ето защо според нея преди предприемачите да се фокусират върху набирането на средства, е добре да създадат компания, в която да си струва да се инвестира.

Как се променят приоритетите на инвеститорите, какво трябва да знаят стартъпите за тях и защо инвеститорите задават различни въпроси за мъжете и жените предприемачи - вижте в целия видео материал.