UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българи съхраняват норвежки държавни файлове

Георги Василев и Иван Съртонев, Documaster, UpDate, 10.12.2017

20:30 | 10 декември 2017
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Documaster е събирателно наименование за няколко продукта, разработвани за норвежкия пазар. Това е софтуер, който помага на държавния сектор да архивира важни документи и данни, поради факта, че това е задължително за всяка една публична организация в Норвегия. Това каза Георги Василев от Documaster в интервю на редактора Яница Бояджиева, излъчено в технологичното предаване „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

„Нашият софтуер е сравнително нов на пазара. Той стартира през 2014, но бързо израстна до ниво, на което все повече публични организации го виждат като едно добро решение за техните проблеми. Миналата седмица подписахме договор с Министерството на здравеопазването в Норвегия, което е досега най-голямата ни сделка“.

По думите му става въпрос за дългосрочно съхранение на важни документи и съответно преобразуването им в правилния формат за такова съхранение.

„С набъбването на данни и документи в дигиталната ера, страшно много документи остават загубени за една организация, защото те не биват правилно съхранявани, така че да бъдат достъпни лесно и след определен брой години. В случая това, което ние правим, позволява на такива организации да имат достъп до важна за тях информация дори след десетилетия“.

„Ние сме по-скоро новият играч на пазара, който прави нещата по-лесни и по-бързи. Съответно до момента е и доста по-евтин от другите конкуренти на пазара“, посочи още той.

Василев обясни, че 80% от ИТ бюджета на организациите в глобален мащаб са свързани с поддръжката на стар софтуер.

„Частично проблемът със стария софтуер е точно това – че той затруднява все повече и повече достъпа до важна информация“.

Той допълни още, че 73% от организациите в световен мащаб смятат, че имат пропуснати ползи от неефективния достъп до важна за тях информация.

„Само за САЩ това възлиза на около 3 трлн. долара годишно – както за публичния, така и за частния сектор“.

Иван Съртонев, също от Documaster, от своя страна разказа и за трудностите, с които се среща екипът по време на работа.

„Данните, които получаваме, понякога са просто нечетими от нашите клиенти, т.е. те не знаят какво съдържат данните. Затова всъщност ние ги импортираме в по-нов формат, в по-нова система“.

По думите му когато данните се съхраняват в такъв остарял формат има много рискове за самите данни, като например част от тях може да липсват или да са записани неправилно.

„Често се случва да получаваме данни, които се импортират трудно“.