UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българската Shelly Group отправя поглед към IoT бъдещето с нов собствен чип

Димитър Димитров, Главен изпълнителен директор на Shelly Group, "UpDate", 18.11.2023 г.

20:02 | 18 ноември 2023
Автор: Милен Симеонов

Shelly Group е готова с разработката на свой собствен чип, а основната причина компанията да създаде това решение е, че с развитието на технологиите и с нарастващите изисквания към устройствата за автоматизация на дома и сградите, се усеща нуждата от технология с по-голяма мощност, която до момента не беше достъпна на пазара. Това разкри главният изпълнителен директор на Shelly Group Димитър Димитров в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

По тази причина с наш партньор разработихме чип, който дава възможност на устройствата да използват не само днешните, но и технологиите на бъдещето, коментира Димитров.

Той споделя, че новоразработената от компанията технология ще навлезе на пазара от следващата година и ще намери място във всичките им устройства от т. нар. "Генерация 3".

Чипът ще бъде част и от специални модули, предлагащи се на партньори, които произвеждат черна и бяла техника и държат тя да стане "умна" с възможност да се свързва с интернет.

Гостът допълва, че интересът към услугата е голям и именно поради тази причина от Shelly Group са ограничили партньорите, с които ще стартират с цел да оправдаят очакванията на потребителите.

Наскоро Shelly Group сключи партньорство с Vodacom (африканското звено на Vodafone) и ще оборудва всички обекти на компанията в Африка. Ходът е част и от ESG стратегията на телекома. Димитров изтъква, че Vodacom има нужда да знае в реално време каква е консумацията на всички нейни обекти, за да оптимизира потреблението на електроенергия, а устройствата на Shelly предоставят информация в реално време относно потреблението на обекта и какво точно изразходва най-много енергия.

На въпроса какво предстои на компанията в бъдеще, Димитров отговаря, че през следващата година тя ще наблегне на производството на повече устройства, след което смята да премине към "Генерация 3", включващи новият чип на предприятието. Освен това Shelly Group ще започне работа с първите партньори в бизнеса с модули. Не на последно място компанията ще се насочи и към DIY пазара на системи за охрана.

"В чисто финансов аспект очакваме да достигнем 72 млн. евро приходи в края на годината, а през 2026 г. - над 200 млн.", коментира Димитров.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.