UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Web3 продължава да поддържа интерес въпреки липсата на скорошни пробиви

Николай Тодоров, съосновател и главен изпълнителен директор на LimeChain, "UpDate", 03.06.2023г.

20:04 | 3 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В контекста на Web3 бих направил един паралел с AI. Всъщност с AI наблюдавахме през последните 10 години леко затишие с малки приливи и отливи, но хората работеха и в момента направихме и пробива с СhatGPT. Бих казал, че с блокчейн и Web3 нещата стоят по сходен начин. Имаше много голям шум около 2016-2017г., но въпреки че в момента сме в мечи пазар бих казал, че активността е доста висока, дори най-високата до момента и се работи доста усилено в множество направления. Така че интересът е жив. Това каза Николай Тодоров, съосновател и главен изпълнителен директор на LimeChain, в предаването „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов.

Николай Тодоров смята, че има 2 направления, в които може да бъде направен истински пробив с Web3. Първото е когато големите компании започнат да възприемат самата технология, а второто направление е свързано с гейминга, където в момента се наблюдават няколко игри, които ще бъдат пуснати и ще използват блокчейн технология.

''Едно от нещата, които традиционно има в гейминг света е т.нар. колекциониране на някакви предмети - в различните игри по различни начини. На едно място може да са скинове , а в други - виртуални валути. Един от големите проблеми, които се наблюдават там според геймърите е именно това, че едно нещо, което си направил в една игра не е трансфируемо в друга игра и имено това е едно от решенията, които се опитват да бъдат реализирани.''

В студиото гостът коментира и т.нар. "метавселена". Facebook се преименува на Meta, за да обхванат цялата тази вселена, която според Зукърбърг ще дефинира технологичното бъдеще. В момента обаче компанията са поставили на заден план преследването на metavers-a и са хванали следващата вълна - AI. Тодоров разказва, че за момента е трудно да се предвиди кои ще са следващите големи компании, които ще приветстват по-дълбоко идеята за Web3.

''Ние вече виждаме няколко приложения на ChatGPT в рамките на блокчейн и това е свързано с проследяването и организирането на трансакции. В момента с начина, по който изглежда една трансакция, се изисква опит, за да може да се разбере какво се е случило, откъде е дошло и тн. С помощта на това, което имаме налично, можем много по- лесно да ги систематизираме и да имаме по-добра представа какво се случва в цялата мрежа. Това, което очакваме в бъдеще да се случи е в тази посока.''

Тодоров коментира и развитието на традиционните финанси и криптовалутите. Според него така наречените ''стабилни валути'' се опитват по всевъзможен начин да бъдат регулирани, за да могат да се превърнат в средство за разплащане. Той смята, че ще има пробив в посока CBDC-та , които са издадените от от държавите валути. Според него вече виждаме няколко техни приложения и няколко държави са възприели този модел. За момента те са на ниво тестване и се наблюдава какво би могло да се обърка, за да го поправят. Тодоров смята, че в бъдеще ще можем да наблюдаваме малко и бавно развитие на по-традиционните банки в този сектор.

Що се отнася до традиционните социални медийни компании и как Web3 ще ги промени, Тодорoв коментира, че вече съществуват няколко децентрализирани социални мрежи, но те са трудни за използване. Макар на ниво технология всичко с тях да е наред, на ниво ''потребителско изживяване'' те са много далеч от традиционните мрежи. Тодоров мисли, че е възможно в бъдеще децентрализираните социални мрежи да бъдат водещи, но има няколко предизвикателства в тази посока, като едно от тях е именно, че бидейки децентрализирана, тази социална мрежа не може по никакъв начин да спира и ограничава дадени потребители.

''Един от негативите на Web3 е, че точно този начин на ограничаването на ''лошите актьори'' е много слаб. Това може да е и плюс, и минус. Голяма част от нещата, които можем да сложим в тази категория могат да бъдат разглеждани в двете посоки.''

Какви са новостите около LimeChain, колко е различна компанията спрямо старта й през 2017 г. и какви са плановете и за в бъдеще може да видите във видеото.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.