UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Изкуственият интелект извън облака, в частните центрове за данни, ще става все по-важен

Джо Багли, вицепрезидент и гл. технически директор за EMEA във VMware, в UpDate, 07.05.2023

20:20 | 7 май 2023
Автор: Галина Маринова

Технологиите винаги са изпреварвали законите, но ние носим отговорност като индустрия да се саморегулираме, преди да се приемат регулациите. В бъдеще ще стават все по-важни и ще добиват популярност, модели на изкуствен интелект, които работят не само в огромния облак, но също и в частни центрове за данни, на много по-малки устройства. Едната причина за това е сигурността на данните, а втората - скоростта на обработката им. Това каза Джо Багли, вицепрезидент и гл. технически директор за EMEA във VMware, в интервю на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, за предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria.

Етичните въпроси при използването на изкуствен интелект, свързани с това кой ще носи отговорност за взимането на решения, са от изключителна важност, потвърди гостът. Той посочи, че Европейската комисия е представила насоки за етичното използване на изкуствения интелект. 

"Струва си те да се разгледат, защото ЕК започна да залага една база. Във Великобритания пък има специализиран орган, занимаващ се конкретно с етиката. Мисля, че всяка държава ще развие, ако не непременно регулации, то поне етични насоки, на които да се стъпи. След това тези насоки могат да залегнат в регулациите, а те да бъдат последвани от законови разпоредби, относно употребата на изкуствения интелект. Това ще се случи, но проблемът е, че технологиите се движат по-бързо от юристите. Това е част от проблема". 

Технологиите винаги са изпреварвали законите, но ние носим отговорност като индустрия да се саморегулираме, преди да се приемат регулациите, подчерта събеседникът. 

Треската по използването на облачните услуги, която се засили по време на пандемията, Багли коментира като се съгласи, че облакът се е превърнал "в мантра за мнозина", но добави, че пазарът осъзнава, че "той не е решение за всичко". "Понякога отговорът е в работата на място, понякога е в периферните решения с по-малки устройства. Когато анализирахме LLM, машинното обучение и изкуствения интелект, започнахме да получаваме искания от клиенти, които не искаха да работят само в облака, а и да работят с LLM на място, изцяло в офисите си". 

"Едната причина е сигурността, защото искат да прилагат големи езикови модели върху собствените си данни. Суверенността на данните е много важна. Мнозина не желаят да проверяват данните си в облака. Променят се и насоките в някои компании, защото са загрижени, че служителите могат да споделят авторска информация. Мнозина казват - искам да ползвам големи езикови модели, но в моите защитени центрове на данни".

Това е едната причина - суверенността и защитатаа на данни са много важни въпроси, но друга причина е скоростта, допълни Джо Багли. По думите му, когато е нужно например лицево разпознаване в реално време, за да се избегне забавянето, предизвикано от трансфера на данни до и от облака, както и от ограниченията на мрежата, се налага да се "събират данни и да се действа "съгласно тях тук и сега". "Затова модели на изкуствен интелект, които работят не само в огромния облак, но също и в частни центрове за данни на много по-малки устройстваа, ще станат много важни". 

"В бъдеще ще имаме все повече обучаващи се машини, включително и най-малките устройства. Това важи не само за облачните услуги, но и за всички типове апликации. Първо смятаме, че всичко ще е в облака, но хората осъзнават, че не е точно така. Апликациите са силно разпространени, защото данните са силно разпространени". 

Вижте целия коментар във видеото, където гостът отговаря и на въпросите: Как можем да сме сигурни, че данните, използвани за обучение на изкуствения интелект и за машинно обучение не са изкривени, а са "чисти данни"? Какви са плановете на компанията за бъдещето на екипите в България? 

Първата част на интервюто с Джо Багли от съботното издание на UpDate по Bloomberg TV Bulgaria можете да гледате тук. 

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.