UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Организациите не са защитени от кибератаки само защото са малки

Александър Стаменов, CLICO Bulgaria, UpDate, 01.04.2023

20:01 | 1 април 2023
Обновен: 20:14 | 1 април 2023
Автор: Николета Рилска

Днешните рансъмуери атакуват всичко що е компютър. Когато видят възможност да атакуват масив от данни, те го правят. Организациите не трябва да смятат, че са защитени от кибератаки само защото са малки или защото нямат онлайн услуги. Трябва да се предпазваме със съвременни средства за защита. Това заяви Александър Стаменов, CLICO Bulgaria, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

„Днешната киберзащита не е еднократен акт. Не е нещо, което правим и забравяме. Системата е жива и трябва да се поддържа и развива. Това трябва да го знаят всички организации, които искат да подобрят киберзащитата си“.

Стаменов посочи, че изкуствен интелект може да се използва в помощ на увеличаване на киберзащитата. По негови думи технологията и машинното обучение спомагат за наистина бързо откриване на заплахи, които са далеч по-сложни. Той обясни, че откриването на заплаха в реално време е сложен процес, често атаките са многокомпоненти.

„По-лесно нетипичното поведение се открива от машина, отколкото от човек“.

„Фишингът е най-разпространеният метод, застрашаващ акаунтите“, коментира госта. И добави, че всички подозрителни имейли трябва да ни правят впечатление.

При хибридния начин на работа се използва т.нар. zеro trust концепция, стана ясно от разговора. „Трябва да защитим служителите и техните устройства, независимо от това дали са в офиса, или навън, когато достъпват корпоративни ресурси. Защитата трябва да е с високо ниво на сигурност – всичко да се проверява – всичко, по всяко време, всеки път трябва да се проверява и да се валидира“, каза гостът.

Той добави, че на фона на войната в Украйна се наблюдава ръст на пропагандата и фалшивите новини, както и настройване на широки маси от хора в определени посоки. Кибератаките зачестяват и при онлайн услугите, стана ясно още от разговора.

„Обществените институции мислят и работят в посока киберсигурност“, заяви Стаменов. Той посочи, че ако частните компании не започнат да мислят на най-високо ниво в посока киберсигурност и да се правят необходимите промени, допълнителен стимул ще е и новата директива на Европейската комисия, която трябва да бъде транспонирана в България – „МИС 2“.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването UpDate гледайте тук.