UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Гиг икономиката само ще расте – компаниите трябва да се приспособят

Пламен Цеков, съосновател на GigsRemote, UpDate, 22.01.2023

20:01 | 22 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Очакванията са гиг икономиката (модел на работа с краткосрочна заетост по конкретни проекти) да продължава да расте с бурни темпове през 2023 г. и поне с по 15% на година до 2027 г. България няма как да бъде изключена от тези тенденции, по-добре е хората да се подготвят за предстоящата среда. Все повече компании осъзнават предимството от отдалечената или хибридна работа. Смяната на модела отваря врата повече такива позиции да се попълват от хора, които не са на постоянен трудов договор. Това заяви Пламен Цеков, съосновател на GigsRemote, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

По думите на Цеков част от факторите, които обосновават този растеж, са повишеното търсене на гъвкави работни схеми и на възможност за отдалечена работа.

„Връщането в офиса няма да се случи, особено при „индустриите на знанието“. Фирмите осъзнават, че с подхода на отдалечена работа могат да стигнат до много повече и по-качествен талант, включително такъв, който не е на тяхната територия“.

Той отбеляза, че за служителите възможността за отдалечена работа и баланс на лично и работно време става все по-водеща.

Цеков добави, че много компании в световен мащаб вече се ориентират към ключови служители, които са силно свързани с компанията и целите ѝ, и краткосрочни специалисти, които са ангажирани по конкретен проект.

Гостът разказа за създаването на GigsRemote, която започва да работи в началото на април миналата година. Той обясни, че целта на платформата е да свързва висококачествени специалисти, търсещи предизвикателна и интересна работа, с компании от цял свят.

„Осигуряваме на специалистите и компаниите предвидима среда… Помагаме на специалистите в това приключение, така че рисковете да са по-малки, да ги посъветваме в правилните стъпки“.

10 са компаниите, с които платформата работи по конкретни заявки, а специалистите са над 300, стана ясно от разговора.

По думите на Цеков идеята е платформата да е фокусирана върху талантите в Източна Европа, които са особено силни, главно в технологичния сектор. „Западните пазари са интересни по отношение на клиентите“, добави той.

„Имаме много добра комбинация от цена/качество, а вече и опит. Нашият талант се увеличи и натрупа наистина много добър международен проектен опит“.

Гостът изтъкна, че при гиг икономиката е важно експертите да са наистина много добре подготвени в полето на специализацията си. „Самите компании трябва да имат добре подготвен оперативен модел, с който да управляват такива хора“, каза той.

„Практиката за отдалечена работа при Covid бързо акселерира и всички видяха, че това е възможно – оттук нататък дяволът е в детайлите… Умението за управление ще е ключово да компаниите – да могат те да вкарват и изкарват един специализиран талант в конкретните епизоди“.

„В GigsRemote имаме осем човека, които са постоянно ангажирани, има и още няколко на временна заетост и епизодична длъжност“, посочи Цеков.

Той заяви, че по отношение на растежа компанията си е поставила цел към края на 2023 г. да има между 500 и 1000 специалисти на свободна практика, които са ангажирани по конкретни проекти.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.