UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Масовите сгъваемите екрани може да са една от тенденциите през 2022 г.

Update - Юлиян Арнаудов, основател на TechTrends - в две части

20:02 | 23 януари 2022
Обновен: 11:53 | 24 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Криптовалутите се превърнаха във високорисков финансов инструмент. Това каза технологичният журналист Юлиян Арнаудов, основател на TechTrends, в предаването Update на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. 

"Вече официално могат да се продават като фючърси в САЩ, като борсите, които ги предлагат имат почти целия арсенал от финансови инструменти - фючърси, някои форми на деривати и др. Това вече за мен е борсов инстумент, с който се хеджира риска в настоящата нестабилна икономическа ситуация, а не е истинска валута. Това е и причината той да е толкова волатилен и много бързо да свали или да качи своята оценка". 

Блокчейн е много перспективна технология, а причините, поради които още не се е наложила масово, е, че пиър-ту-пиър технологията не е практична за всички видове приложения, каза събеседникът. "Второ, в момента разработчиците се концентрират основно върху създаването на бързорискови финансови инструменти, каквито са NFT и криптовалутите. В момента те нямат интерес да създадат нещо, което да е на друго архитектурно ниво. А и самата архитектура не може да се промени бързо. Трябва да измине много време".

"NFT има много повече приложения отвъд това да предлага NFT-активи, но ще видим дали те ще бъдат разглеждани в бъдеще", каза Арнаудов. 

През 2022 година по отношение на технологиите можем да очакваме първо, че бавно ще разгръщаме 5G. Това отнема време, подчерта журналистът. "Подмяна на една мрежа и допълнителното й придаване на капацитет отнема няколко години. Ще виждаме и как самите бизнеси ще започнат да интегрират 5G решения, което ще отнеме още повече време, защото бизнесът, особено големите корпорации не са гъвкави институции. Освен това все още се изграждат комплексните решения, върху които те да стъпят". 

Масовизиране на пазара на сгъваеми смартфони и други устройства със сгъваем екран можем да очакваме през настоящата година, прогнозира гостът. "До момента имахме само няколко играча, които бяха на пазара..., а тази година ще видим засилена конкуренция и потенциално намаляване на цените в този сегмент".

"Друга тенденция е свързана с изкуствения интелект. Софтуерно започва да се развива със създаването на мултимодални модели, които се опитват да създадат по-комплексни решения. Виждаме и все по-силен натиск за комерсиализиране на изкуствения интелект".

Каква е спецификата на NFT технологиите? Да очакваме ли засилване на регулацията на изкуствения интелект? 

Повече вижте във видеото. 

Всички гости в предаването "UpDate" можете да видите тук.