САЩ разследват 30 катастрофи, свързaни с Autopilot на Tesla

Катастрофите включват 10 смъртни случая

17:32 | 19 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Агенцията за безопасността на движението по пътищата в САЩ е започнала 30 разследвания на катастрофи на Tesla, включващи 10 смъртни случая от 2016 г. насам. Подозира се че системата за подпомагане на водача Autopilot е била използвана във всеки един от тези случаи.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) публикува списък, предлагащ подробности за катастрофите.

Агенцията, която преди това бе потвърдила някои конкретни разследвания на катастрофи на Tesla, е предоставила на „Ройтерс“ пълна отчетност на всички разследвани катастрофи на Tesla, в които е била заподозряна системата Autopilot.

От 30 катастрофи на Tesla, NHTSA e изключила автопилота като причина в три и е публикувала доклади за две от катастрофите.

Tesla не е отговорила на молба за коментар.

NHTSA заяви по-рано, че е започнала 28 специални разследвания на катастрофи на Tesla, като 24 са в процес на разглеждане.

Системата Autopilot е работила в поне три превозни средства на Tesla, участвали във фатални катастрофи в САЩ от 2016 г. насам, съобщават следователите. Данните показват, че NHTSA е започнала осем разследвания за катастрофи на Tesla от март насам.