Мин от Давос 2016: Очакваме едва 6.3% ръст на Китай през 2016

На светът са му нужни структурни реформи, каза заместник - управляващият директор на МВФ в интервю по време на форума в Давос.

09:43 | 22 януари 2016
Автор: Александра Попова
Жу Мин Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Жу Мин Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С нас е Жу Мин, заместник-управителен директор в МВФ. Мин, добре дошли!

Вие и колегите ви в МВФ изучавате много внимателно икономическите и финансови условия. Днешната икономическа обстановка ще се подобри ли или ще се влоши?

Възстановяването ще продължи. През 2016 растежът ще бъде 3.4% - не толкова колкото искаме, но очакваме по-силен растеж през 2017. Много говорят за пазарната волатилност и са прави – наблюдавахме много нестабилност през 2015. Но погледнете го от този ъгъл – когато повишавате лихвите и растежът не е толкова висок, че да оправдае покачвания в лихвените проценти пазарната конюнктура неминуемо трябва да се преустрои. Пазарната корекция ще продължи в следващите няколко години според новите лихвени проценти и нивото на растеж.

Тоест Федералния резерв допусна грешка повишавайки лихвите през декември?

Не, беше прав, защото американската икономика растеше с 2.4.2.5%. Пазарът на труда особено беляза силно възстановяване. Винаги сме предупреждавали Фед да бъде по-предпазлив с повишаванията, защото въпреки че пазара на труда се добре, но инфлацията е все още ниска. Има много място за маневри, но трябва да балансираме с реформи във финансовия сектор. Фед върши добра работа. Ключовото тази година ще бъде колко постепенни ще бъдат повишенията.

Споменахте глобален растеж от 3.4%. Колко уверен сте в това число? Повече позитивна или негативна е несигурността? Ако не за друго МВФ може да ни помогне да се ориентираме в това къде се намираме.

Несигурността носи негативен оттенък. Развиващите се пазари са в лоша позиция. Икономиката на Бразилия се съкрати с 3.8% миналата година, тази година се очаква да е с допълнителни 3.5% надолу. Русия спадна с 3.7% миналата година, а се очаква нейната икономика да се понижи с още 1% тази година. А Китай от 6.9%-ов растеж миналата година се очаква да отбележи нарастване от само 6.3% тази година. Има големи рискове пред развиващите се пазари. Повишенията на лихвите и изтеглянето на ликвидността ще се отразят доста лошо и на финансовия сектор. Не само засилването на долара има глобално отражение, но и затягането на доларовата ликвидност. Когато Фед затяга паричната си политика и спира количествените облекчения неговият баланс ще се съкрати. В последните 18 месеца това съкращение беше в размер на 2.5% от БВП. 5% от доларовата ликвидност бе прибрана от пазара през последната година и половина. От това цените се променят значително в развиващите се пазари. Балансите на компаниите с висока доларова експозиция се променят, но също и на суверенните фондове. Като съберем тези двете мога да заключа, че все още рискът остава.

Мин, утре ще чуем от Марио Драги и управителите на ЕЦБ. Трябва ли централните банкери на Стария континент, които са все още в режим на облечения, да се опитват да подкрепят цените на активите?

Там е работата, че различните страни по света са в различни ситуации. Европейците трябва да продължат да облекчават, но не да подкрепят цените на активите, а растежа и заетостта.

В последните няколко години наблюдаваме, че търсенето се покачва, трансмисионният механизъм се повишава банковото кредитиране се увеличава, особено към малкия и среден бизнес и това подпомага растежа. Европа записа добър ръст миналата година, а през тази очакваме дори и по-силен. Европа трябва да продължи с облекчаването на паричната политика.

Поглеждайки нещата от вашата камбанария в МВФ, кои други политики могат да задвижат растежа? Да нарастне търсенето е най-трудното. Какво бихте предложили?

Това, което казахте е много важно. Защото политиките на централните банки подпомагат търсенето. Обаче нямаме адекватна фискална политика. Липсва свободен капацитет – лихвените нива са толкова ниски, че го няма никакъв. Истинското нещо, което подпомага растежа са структурните реформи. Това е регион, в който всички имат да наваксват. Виждаме страните, които навремето въведоха структурните реформи сега да обират плодовете от това. Много важен е пазарът на стоки, труд, пенсиите и данъците също. Всички тези неща полагат основите не само на растежа днес, но и на растежът в следващите няколко години. Ние ги изучаваме и това, което ни прави впечатление е, че докато сега растежът е умерен до слаб, то докато потенциалният растеж над това в следващите 5 години ще е дори по-нисък. Това означава, че имаме потенциално по-нисък ръст в инвестициите, по-нисък ръст в заетостта, за което си има и демографски причини, но и по-нисък ръст в производителността. За да засилим потенциалния растеж структурните реформи са ключови. Аз съм единственият политик, който въздига това на дневен ред.

Четете още интервюта от Давос 2016.