Нов български бизнес модел може да следи с блокчейн общински бюджети

Тодор Колев и Иван Василев в Boom & Bust, 18.03.2018

21:17 | 18 март 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нов български бизнес модел, базиран на блокчейн технологията, може да следи бюджетите на компании, общини и кооперативи. Това коментираха Тодор Колев, председател на Comrade Cooperative и Иван Василев, член на УС на кооператива в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Система решава три проблема при разпределянето на бюджета на една организация. Това са: награди между хората, които участват в дадена система, решава проблема за локиране на бюджети в дадена система и проблемът за разпределение на печалби в дадена система, обясни Колев. "Всеки участник в системата получава определено количество жетони в началото на месеца, под формата на универсален базов доход, но без да може да го използва за себе си. Той може да гласува с тези жетони за това къде да отидат парите от бюджета". 

Мислили сме за варианти, при които по този начин можем да управляваме компания, кооператив или бюджет на община чрез системата за електронно управление, допълни Тодор Колев. 

"В блокчейн имаме възможността да изпълняваме някакви програми автономно - без някой конкретен човек да ги контролира. Те просто да съществуват. По тази логика може да се направи едно "умно портмоне", парите да се поставят в него и да излязат от там само по определени правила. Ако продължим още малко тази идея, то това портмоне може да прерасне в тип бордова игра, като Монополи. Идеята е следната - вкарваме парите в играта, играем я по правилата и в резултат играта ни възнаграждава". 

Comrad Cooperative представлява дигитална автономна организация. Открихме, че това е най-добрата правна форма, която използва последните тенденции, при които хората искат да се самоорганизират и да създават децентрализирани автономни организации, обясни Иван Василев.

"Основахме този кооператив през декември миналата година и идеята е да работим заедно, обединени от обща цел и да разработваме продукти със стартиращи компании, които да прерастват в успешен бизнес след това".

В момента разработваме система за електронно управление, която ще бъде базирана изцяло на блокчейн и ще ни позволи да колаборираме и да работим заедно, добави Василев.

Вижте целия коментар в предаването.