Към какво бъдеще се движат недвижимите имоти в София?

Георги Павлов в Boom & Bust, 18.03.2018

21:00 | 18 март 2018
Автор: Кирил Петков
Георги Павлов, изп. директор на Адрес Недвижими имоти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Павлов, изп. директор на Адрес Недвижими имоти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обикновено разбираме дали има балон на даден пазар или не едва, когато той се спука, а преди това правим много умни заключения. Моето много умно заключение е, че все още нямаме балон на недвижимите имоти или поне той не е толкова надут, че да очакваме скоро неговото спукване. Това каза Георги Павлов, изп. директор на Адрес Недвижими имоти, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. 

"Основанията ми за това са, че все още цените не са достигнали пика от 2008 година, а едновременно с това доходите на населението за тези 10 години се повишиха. Така че дори да има балон, ние сме в много по-ранна фаза или пък сме много по-добре подготвени за него". 

Един от измерителите, които се използва, за да се прецени дари ръстът в определен сектор има реална база или става дума за балон, е текущата доходност на активите и текущата им цена, каза гостът. "При жилищните имоти това е наемната цена на имотите тя все още не е стигнала до опасните си нива".

"В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, а при предишния балон тя бе спаднала до 3%. Това ясно показваше, че пазарът е надценен. Все още този фактор не подсказва наличие на балонизация. Ръстът на доходите за тези 10 години доведе до ръст на наемите, които са готови хората да платят. Според мен в момента е между 4 и 5%". 

Как се отразява кредитирането в момента на имотния пазар днес? Колко голяма е зависимостта на пазара на жилища в големите градове в момента от кредитирането? Колко голяма е зависимостта на българския пазар - имотен и кредитен - от действията на ЕЦБ? Защо общината може и трябва да бъде най-активният инвеститор и стратег в недвижимите имоти?

Вижте целия коментар в предаването.