Дисекция на психологическия образ на политика

Георги Янков, психометрик и бизнес психолог, Boom&Bust, 22.07.2017

21:29 | 22 юли 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Профилът на политика може да се разглежда от 4 измерения. Едно от тях са личностните черти, например най-присъщо е политикът да е екстроверт, да е активен и позитивен, да е с отвореност към нов опит. Не е задължително да бъде сговорчив или работохолик. Себеоценката на политика следва да е висока, той трябва да вярва, че това, което прави, зависи от него и може да се справи с трудностите. Свързани с успеха в политиката са и черти като макиавелизъм, нарцисизъм и психопатия.

Това коментира гостът в студиото на Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев – психометрикът и бизнес психолог Георги Янков.

Акцентът на разговора се пренесе и върху поглед на психологическите образи на конкретни политици. На фокус е Доналд Тръмп. „При него има много силно изразен нарцисизъм, има висока екстровертност и склонност към власт. Поради тази силна изразеност на определени черти, някои други страдат – например той има прекалено силна импулсивност, не може да се сдържа“, посочи Янков.

„Може би има нещо вярно в „Приказка за стълбата“, колкото повече се изкачваме, толкова повече гледаме на хората като абстрактни предмети и се вземат едни абстрактни решения“, допълни той.