Инвестициите в имоти в България и ЦИЕ

Георги Киров, директор инвестиции Colliers, в Invest/Or, 11.06.2017

20:37 | 11 юни 2017
Автор: Кирил Петков
Георги Киров, директор инвестиции Colliars. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Киров, директор инвестиции Colliars. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 се очаква обемите на инвестициите в недвижими имоти да възстановят нивата си от пика през 2007. Това каза Георги Киров, директор инвестиции Colliers, в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Радина Колева. 

Инвестициите в недвижими имоти през първото тримесечие на 2017 отбелязват ръст от 70% спрямо същия период на предходната година, каза Киров. "Очакваме 2017 да покаже по-големи обеми спрямо 2016. Типично е през първото тримесечие да има по-малко продажби, защото инвестиционните фондове харчат средствата подобно на бюджетните предприятия - по-малко в началото и повече в края на годината. Шансовете обемите да са повече от 2016 са доста сериозни". 

За първо тримесечие на 2017 абсолютната стойност на инвестициите в недвижими имоти е 2,8 млрд. евро за ЦИЕ, а за цялата 2016 е 12,2 млрд. евро, отбеляза гостът.

"Разликите между държавите в Централна и Източна Европа все повече се стопяват. Може би България бе до миналата година държавата, която показваше разлики спрямо останалите държави от ЦИЕ. Чехия, Унгария и Полша са страните, които правят най-голяма част от обемите за целия регион. Всички останали държави възстановиха преди година и половина нивата на инвестициите в областта на недвижимите имоти от 2007. През 2017 очакваме тези обеми да се възстановят и в България".

"Рискът за България не е толкова местен, български, а свързан с глобалните промени на пазара - кога ще ни повлияе. При нас разликите между пик и дъно са много съществени и плаши много инвеститорите. В момента пазарът е в отличен контекст - има недостиг на определен тип имоти, за разлика от други държави, където има излишъци. Ако световните пазари изпаднат пак в рецесия, това би било проблем, но това няма да бъде проблем, произтичащ от нас".

Какъв тип инвеститори привлича България? Имаме ли потенциал да се изравним с Чехия, Унгария и Полша? По какво българския пазар прилича на румънския? Може ли председателството на България на ЕК да се превърне в притегателен фактор за инвеститори в областта на недвижимите имоти? Какъв е обемът на незаетите офис площи в София? Какво е характерно при сегмента на жилищата?

Вижте целия коментар в предаването: