Цената на златото през 2017

Димо Стефанов в Invest/Or, 04.06.2017

21:00 | 4 юни 2017
Автор: Кирил Петков
Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фактът, че цената на златото стои на относително стабилни нива, означава, че имаме стабилно търсене. Това заяви Димо Стефанов, анализатор в Tavex, в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

След изборите в САЩ цената на златото падна рязко надолу, с около 15% в края на миналата година. Освен това Фед понижи лихвата, което допринесе за разпродаване и на хартиения пазар, и при ETF-ите, които са двата най-големи пазара, които влияят на златото. Към тях добавяме и Китай и Индия. ​

"До март цената растеше, когато имаше спекулации, че Фед ще повиши лихвата повече пъти, отколкото се очакваше от пазара. Имаше отново лек спад в цената на златото. След заседанието стана ясно, че това няма да бъде така. Март беше много волатилен, защото имаше спад, а след това връщане на приблизително същите нива. Оттогава насам наблюдаваме постепенно покачване на пазара".

В началото на годината винаги има по-голямо търсене на злато в Индия и Китай, каза още анализаторът. 

"Волатилността на златото не идва от златото, като актив, а от волатилността на долара".

Как ETF-ите подкрепиха цената на златото? Политическия и пазарен риск влияят на движенията и дали те са дългосрочни или краткосрочни? Свикна ли пазара с политическите рискове след избора на Доналд Тръмп? Реагира ли "романтично" пазарът на избора на Тръмп?

Вижте целия коментар: