Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българският пазар на природен газ страда от монопола на Булгаргаз върху Чирен

Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород, Клуб Investor, 27.02.2021

21:02 | 27 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Съгласно европейска директива България трябва да притежава план за действие при извънредни ситуации, който я задължава да съхранява определени количества природен газ, като за щастие ние имаме подземното газохранилище Чирен. Проблемът обаче за нас търговците на природен газ е, че ние не можем да добием и един кубик от там, защото целият добив е запазен за Булгаргаз. Това заяви Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Предназначението на Чирен е при възникването на дадени изънредни ситуации, ако например през зимата бъдат прекъснати доставките, ние да можем да използваме тази газ, за да удолетворим нуждите на системата.  Газта също се използва за неравномерното потребление в годината".

"Тук обаче възниква проблемът, тъй като както е написан този план от Министерството на енергетиката, той позволява до голяма степен всички количества да отидат за Булгаргаз и ние като търговци не можем да получим капацитет за добив", посочва Веселин Тодоров.

"Чирен не е нещо, което можем да го използваме, когато си пожелаем. Газохранилището си има определени капацитети, като дневият добив е около 14 млн. кубика , а общото потребление през зимата стига до 16 млн. Съгласно плана на енергийното ведомство обаче, когато Булгаргаз вземе тези количества, за него приоритетно се отделя и този добив". 

Веселин Тодоров сподели, че търговците на природен газ у нас са принудени през лятото да нагнетяват евтини количества газ, които не са способни да добият през зимата, от което страда самият пазар.

"Булгаргаз прави абсолютното същото - нагнетява количества в Чирен, които приоритено добива единствено и само той през януари и февруари, с което изключително много намалява цената на природния газ. Как можем ние да бъдем конкурентни?"

От разговора стана ясно, че едно от първите неща, които ще направи Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород е да проведе разговори с Министерство на енергетиката и преносния оператор, за да може да се променят правилата и всеки да има достъп до този добив.

"Никой не би трябвало да взима повече от 50% от Чирен. Така би било честно за пазара".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.