Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Електронното управление в Естония е спестило на администрацията 820 години работа

Спас Иванов, експерт по киберсигурност в Centio, Клуб Investor, 04.07.20

20:45 | 4 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Средата за киберсигурност се влошава рязко през последните няколко месеца поради простата причина, че голяма част от работната сила по света си стои изолирана вкъщи без обичайните механизми за контрол, които в корпоративна среда са наложени на потребителите. Това каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност в Centio, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

Според Иванов работещите от вкъщи до голяма степен са оставени на собствената си киберхигиена и на собствената си съвест да използват информационни ресурси, включително и интернет. 

“Компаниите много често нямат контрол върху самите устройства, с които те се свързват към работа. Като цяло се наблюдава едно изключително засилено атакуване на работниците, които работят от вкъщи, по най-различни методи”.  

По думите му типичният метод е фишинг, с който се цели служителите да въведат свои потребителски имена и пароли за корпоративинте среди и в последствие да бъдат използвани за различни цели - кражби на данни, киберизнудвания и тн.  

“Компаниите в доста случаи са принудени да плащат откупи или да прибегнат до резервни копия на информацията”. 

Той посочи, че определено се наблюдава повишение на интереса на киберпрестъпниците към пандемията.  

“Според доклад на ФБР вече има около 120 хиляди домейна, регистрирани от началото на пандемията, които съдържат думите корона или Covid-19. Почти 99% от тях не са направени с легитимна цел, а с цел да подведат потребителите”, обясни Иванов.  

Що се отнася до електронното управление в България, Спас Иванов даде за пример Естония, където технологичният напредък е спестил на администрацията 820 години работа.  

Според него е добре България също да работи в тази посока, но и да се стреми да създава цялостни и полезни за гражданите системи, вместо половинчати такива.  

Иванов смята, че подобни половинчати електронни системи по-скоро биха отказали потребителите, отколкото да ги привлекат. Но в същото време посочи, че процесът е двустранен и че е нужно гражданите да ползват електронните услуги винаги, когато могат, за да подпомогнат процеса.  

Какъв е капацитетът за цифровизация на ниво държава и бизнес у нас? 

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички видеа с гости на предаването “Клуб Investor” вижте тук.