Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Конспирациите работят в полза на популизма

Кирил Аврамов, политолог, в Клуб Investor, 21.05.2016

21:01 | 21 май 2016
Кирил Аврамов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кирил Аврамов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Конспирациите трябва да се разделят на фалшиви и ефективни. Най-опасни са конспирациите с елемент на полуистина, които се използват преди всичко за натиск от трети заинтересовани страни, било то икономически или политически, върху елитите на съответните държави. 

Такъв пример са интересите на администрацията на Путин в България. Конспирациите не бива да бъдат отричани напълно, като често тайните служби или правителствата извършват тайни дейности. Всяка държава използва пропаганда. Често пъти обаче вярващите в конспирации го правят, когато не могат да си обяснят сложни процеси с безлични сили. Именно страхът от това, че не можеш да контролираш съдбата си и, че никой да не стои зад процесите, които се случват, поражда вярата в конспирации. Това каза политологът Кирил Аврамов в предаването Клуб Инвестор по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за теориитена конспирацията.  

Целта на конспирациите е подвеждане на средностатистическия гражданин или към националистически, или популистични сили, т.е. конспирациите работят в полза на популизма, коментира Аврамов.

Повече по любопитната тема за теорията на конспирацията през призмата на политолога Кирил Аврамов чуйте във видеото: