Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Знае ли Макрон какво иска за ЕС?

Любомир Стефанов, политолог, Клуб Investor, 09.11.2019

21:04 | 9 ноември 2019
Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки острата реторика на френския президент Еманюел Макрон относно Европейския съюз и НАТО през последните дни, все още остава неясно каква Европа търси той. Вероятно след срещите му с германския канцлер Ангела Меркел и ръководствата на всички европейски институции и структури визията на Макрон ще се изясни. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Макрон се опитва да покаже мускули и го прави по начин, типичен за американския лидер Доналд Тръмп или руския му колега Владимир Путин, а не за който и да е френски президент“, коментира Стефанов.

„Франция е голяма държава и водеща сила в ЕС. Тя може да има една визия за Европа, но подобен тип говорене предизвиква несъгласие в Полша и Унгария например“.

Според политолога Сирия е ябълката на раздора за съюзниците в рамките на НАТО. „Турция, Русия и САЩ взеха мерки в Сирия, които от гледна точка на Франция очевидно не са в неин интерес“, посочи той.

Гостът коментира и увеличеното военно присъствие на САЩ в редица европейски страни, като отбеляза, че тенденцията вероятно ще продължи.

„Става въпрос за напрежение относно това доколко Франция е питана за подобни решения“.

Стефанов говори и за ситуацията в Кралството на фона на хаоса около Brexit. По негови думи Великобритания не може да си позволи да бъде антиевропейска, тъй като в такъв случай финансовите центрове ще изместят дейността си от Лондонското сити към други страни в Европа, а и британската и европейска икономика като цяло са много свързани.

Според политолога Brexit е заплаха за целостта на Кралството.

„Излизането на Шотландия от Великобритания при успешен Brexit е въпрос на време. За Ирландия всяка грешна стъпка буквално може да възпламени ситуацията“.

Вижте целия разговор във видео материала.