Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Защо Макрон въвлече България в амбициите си за надмощие над Берлин?

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 05.11.2019

21:00 | 5 ноември 2019

Затоплянето в отношенията между Франция и Русия е повод за тревога. Това каза политологът Христо Анастасов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„По време на публична дискусия след срещата на Г-7 френският президент Еманюел Макрон си позволи изключително остър език, защитавайки смяната в европейския подход спрямо Русия. Малко по-късно той направи изказване, в което мотото беше „Русия е европейска“, припомни Анастасов.

Според госта обаче сближаването между Париж и Москва няма да трае дълго, а зад него стои ясна цел.

„Опитът на Франция да дразни Германия и да я принуди да извършва това, което Макрон иска, става през флирта с Русия“.

Политологът коментира и избухналия дипломатически скандал между София и Париж. По негово мнение споменаването на украински и български канали от Макрон не е случайно в контекста на близостта между Париж и Москва.

„Друга причина за споменаването на България е реакцията на София по отношение провала в преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз“, смята още Анастасов.

„Българската реакция след изказването на Макрон беше съвсем логична... достатъчно остра и много адекватна“.

По думите на Анастасов Макрон е най-откровеният националист, който Франция е имала за лидер от Шарл дьо Гол насам. Според него обаче амбициите на френския лидер за доминация отдалечават Евросъюза от идеята, че е обединение на различни визии и проект на компромисите.

„Ако Великобритания не излезе от блока, тя ще влезе със страшна сила в сблъсъка между Франция и Германия като естествения балансьор“.

Гостът коментира и резултатите след края на местните избори у нас. Какво каза по темата – вижте във видео материала.