Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Русия се опитва да заема лидерски позиции, в доминиран от Китай регион

Здравко Попов, философ и дипломат, в "Клуб Investor" 22.06.2024 г.

21:00 | 22 юни 2024
Автор: Георги Месробович

С визитата си в Северна Корея Путин сключи споразумения за отбрана. Вижда се опит на Русия да се позиционира като лидер в региони, в които Китай е водещ, което не се харесва на Пекин. Възможно е да видим вторични трусове в БРИКС на тази тема. Едва ли Русия ще успее да си върне влиянието в региони, които е била лидер преди години, тъй като Китай вече е много силна, а САЩ биха искали да се запази глобалният баланс, това коментира Здравко Попов, философ и дипломат, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

Наблюдава се засилена програма на визити от страна на руският президент Владимир Путин, който досега рядко ходеше на посещения в други страни и се опитваше дистанционно да управлява дипломацията, каза Попов. След посещението му тази седмица в Северна Корея имаше сключване на споразумения в сектора на отбраната. Гостът обясни, че се вижда засилена руска активност и в Африка, с опит за установяване на присъствие около Суецкия канал.

В Китай се наблюдава смут покрай опита за засилване на отношенията на Русия със Северна Корея, като след визитата има опасения, че руската страна ще помогне на Пхенян да развие ядрената си програма. Гостът допълни, че се наблюдава изграждане на военни окръзи в региона. Пекин е недоволен, тъй като традиционно промените, касаещи външната политика на Северна Корея, се комуникираха с Китай.

„Забелязва се опит на Русия постепенно да поема лидерски позиции в регион, в който естествения лидер (поне от гледна точка на БРИКС) е Китай. Това може би ще създаде вторичен трус вътре в тази конфигурация.“

Гостът допълни, че не очаква Русия да успее да си върне старите зони на контрол, тъй като Китай е много силен в региона, а САЩ не би искала да се нарушава сегашният баланс.

Междувременно в Европа се наблюдава ход на френския президент Емануел Макрон, който гостът оприличи на авантюра, с разпадането на правителството и отиването на нови избори. Гостът смята, че по-скоро френският президент подарява властта на десницата и вижда потенциал за оставка на Макрон. Той допълни, че независимо от развитието на изборите във Франция, то ще има ясно отражение върху ЕС и структурите на блока.

От друга страна крайно десните в ЕП не искат да създадат единна парламентарна фракция, тъй като има разминаване по много и ключови теми. Гостът допълни, че независимо управляващите във Франция, страната ще иска да наложи своят модел за управление на Европа, което поставя под въпрос стремежите на Германия и Италия.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.