Северна Корея ще подкрепи безусловно Русия, част 1

Марк Чемпиън, Bloomberg

17:30 | 20 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Как разбирате тези по-тесни връзки? Колко важни са те? Имаше много помпозност и образност, но това съществено ли е за Путин?

Да, смятам, че това е много важно за Путин. Това е много важно и за Северна Корея, която е много изолирана държава – най-изолираната държава в света, всъщност. От много време те имат повече връзки с Китай и Русия, отколкото със Запада, но са под много затегнат контрол и руснаците са им помагали с отмяната на всякакви санции на ООН и така нататък.

Всичко това в момента е под въпрос. За севернокорейците – те ще имат достъп до всякакви неща, до които не са имали достъп преди – като технологии и други подобни. Русия е развита страна, така че това е много важно за Северна Корея. Можете да видите това в начина, по който Путин беше посрещнат.

За Русия също е много важно. При войните като тази в Украйна си спомняме, че става дума за технологии, но и за чиста маса. Освен това, бившите съветски армии – като руснаците и украинците – воюват е чрез артилерия. Много повече, отколкото ние, американците.

Това, което има значение е, че севернокорейците имат огромни запаси от съвместими артилерийски снаряди, реактивни системи за залпов огън и муниции, които руснаците могат да ползват. Също толкова важно е, че двете страни имат обща граница – всичко това може да бъде доставено по суша и няма нищо, което САЩ или който и да е друг да може да направи, за да попречи.

Няма какво да направят, за да попречат – говорим за САЩ и съюзниците му, които се предполага, че наблюдават това със значително притеснение. Когато става дума за времева рамка, понеже оборудване от САЩ и ЕС бива доставяно на Украйна, дали руснаците ще могат да получат тези муниции преди оборудването за Украйна да е на място? Как ще се разиграят нещата – надпреварата за оборудване и муниции за двете страни?

Със сигурност има надпревара. Не знам подробности за всичко, което ще бъде доставено и в какви срокове, но по отношение на запасите от артилерийски снаряди и тези неща, те могат да бъдат доставени много бързо и вече бяха. Говорим за милиони снаряди.

Севернокорейците могат да доставят това по-бързо, отколкото европейците и американците могат да го произведат със сигурност. Малко по-мъглява е ситуацията с балистичните ракети с малък обсег. Не знаем със сигурност, но предполагаме, че повече от тях ще са на път. Това ще бъде важно за отговор на атаки. Но не знам каква ще бъде времевата рамка там.