Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Южнокитайско море се мята в мрежата на геополитически “мъртви вълнения”

Клуб Investor, 11.05.2024

22:13 | 11 май 2024
Обновен: 09:33 | 12 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Атолът Секънд Томас е най-опасното място на стълкновение между САЩ и Китай. Това е наистина място, където кризата просто чака да се случи.

Китай и Филипините се бият за контрола в тези води от десетилетия. Но в последната година напрежението е по-високо от никога досега. Защо?

Корабът Sierra Madre (ръждясал кораб от времето на Втората световна война, който е разположен там от 1999) се превърна в де факто база на Филипините, които го използват за аванпост, с цел да защитят своя суверенитет.

Този атол беше център на много напрежение през последните месеци. Имаше доклади за сблъсъци и използване на водни оръдия срещу филипински кораби, още преди да стигнем до него.

Атолът Секънд Томас е част от многото рифове и атоли част от островите Спратли в Южнокитайско море, които са много по-близо до Филипините, отколкото до Китай. Това е район от 1,5 милиона квадратни мили, по-голям от Средиземно море. Голяма част от това море е предмет на спорове. Китай, Виетнам, Малайзия, Бруней, Филипините и Тайван имат претенции към определени части от него.

Това е процъфтяваща зона на риболов, която допринася за 10% от световния улов и огромна част от търговията минава през нея. През 2016 година преминаха товари за 3 трилиона долара, включително повече от 30% от световната морска търговия със суров петрол. Още по-важно е, че тук има големи залежи на петрол и газ – нещо, върху което всяка една от страните с претенции би се радвала да сложи ръка през следващите години.

Филипините биха спечелили много, ако можеха да добиват тези ресурси, защото газовото находище, което осигурява 20% от енергията на главния остров на Филипините се очаква да се изчерпи през следващите три години.

Само че има уловка. Китай има претенции към най-голяма площ от Южнокитайско море, което прави трудно за Филипините да се възползват от тези резерви. Китай смята, че тази зона е част от неговата територия като се позовава на карта от 1947г.

През 2016, съд, подкрепен от ООН, постанови, че позоваването на „исторически права“ от страна на Китай е незаконно, а Филипините имат суверенно право да добиват ресурси като петрол и риба.

Китай, естествено, отхвърля решението, но досега на Филипините им е много трудно да се възползват от постановлението, независимо, че е в тяхна полза. Нямат военния капацитет за да го приложат, а самото ООН няма как да го направи.

САЩ и Филипините имат договор за взаимна защита от 1951г и наскоро обстоятелствата, които биха предизвикали намесата на САЩ станаха по-ясни.

Всяка атака на филипински самолети, кораби или въоръжени сили в Южнокитайско море ще задейства този договор за взаимна защита.

Все пак, комбинацията от нов лидер в Манила, съперничещи си претенции за ресурси и присъствието на китайски и американски военни кораби значи, че всеки инцидент може да доведе до неочаквани последствия.

Лидерите в Югоизточна Азия са притеснени от перспективите за война между САЩ и Китай, двама партньори, от които дълбоко зависят. Дали заради Тайван, или в Южнокитайско море.

Вижте целия репортаж във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.