Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Парадоксално Русия и САЩ имат интерес от замразяване на войната в Украйна

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в "Клуб Investor" 18.11.2023 г.

22:00 | 18 ноември 2023
Обновен: 09:41 | 20 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Борбата за световно лидерство между САЩ и Китай води до нуждата за диалог, защото сега се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация, а Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай. Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток, а и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед, това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Диалогът е позитивът от срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън, като сега въпросът е дали това е епизод или ще стартира някакви процеси, има желание за комуникация, но трудно може да се говори за сътрудничество, каза Кючуков.

Общият контекст е борбата за световно лидерство между САЩ и Китай, а от там и нуждата за диалог, защото в момента се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация. Тази борба вече не обхваща само търговията, инвестициите и финансите, а и всички сфери, като най-вече геополитиката. Китай, като настигаща в икономически план, е експанзионистка нация, която се стреми да разшири влиянието си, обясни гостът. Като проблем за Китай са санкциите и рестрикциите на техни стоки, което бе и една от темите, които се повдигнаха на срещата, а САЩ от своя страна отправи искане Китай да ограничи част от своя експорт.

Президентът Си каза, че мирът в Тайван трябва да води до промяна в отношенията и до мирно обединение, за да няма допълнително напрежение. Гостът смята, че Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай.

Китай излезе от позицията на заинтересован международен наблюдател и започва да действа активно на международното поле и по отношение войните в Близкия Изток и Украйна. Байдън каза, че едно от нещата, поставено като приоритет за САЩ, е желанието Китай да упражни влияние върху Иран, за да не се нагнетява обстановката и да не прерасне в регионален конфликт.

Според гостът, Израел е на път да изгуби цялата симпатия и подкрепата, заради създалата се хуманитарната катастрофа в Газа. Един от основните приоритети на САЩ е войната да не излиза от пределите на Израел и Газа, което поставя северноамериканската страна в особена позиция, тъй като от една страна подкрепят основния си съюзник в Близкия Изток, а от друга не желаят да бъдат въвличани в конфликт, което може да се наложи, ако Иран се включи в него.

Създава се впечатление, че Западът е на по-малко популярната страната във войната между „Хамас“ и Израел, но тези разделителни линии вече се наблюдават и в европейските общества, каза Кючуков. Това се наблюдава във Великобритания, където министър Суела Брейвърмен бе освободена от поста си на Министър на вътрешните работи, заради коментари за двойни стандарти около пропалестинските и антисемитските демонстрации в страната.

Украинската контраофанзива трябваше да даде отговор, дали е възможно военно решение на войната, като този отговор се оказа не, смята гостът. Той допълни, че сега има два възможни подхода за политика на съюзниците на Украйна, първият е повече оръжие, за да се помогне за спечелване на войната, а втория, ако се стигне до извода, че войната не може да бъде спечелена, да се търси преход към политическо решение.

Гостът каза, че има промяна в дискурса, до септември тази година се наблюдаваше говоренето, че трябва да се помогне на Украйна за победа, то сега политически изказвания в Европа и САЩ казват, че не трябва да се допусне Украйна да загуби.

Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток. Като няма информация зад действията на „Хамас“ да стои окуражаване от страна на Русия или Иран.

„В САЩ най-вече назряват нагласите, че една война или най-малкото се появява въпросителната, колко дълго може да продължава една война, която не може да бъде спечелена; Тогава това пренасочване на вниманието към Близкия Изток може да създаде благоприятната обстановка и за САЩ да намерят друг подход, говоря отново за политическия спрямо конфликта в Украйна. Това, което е интересното е, че и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед.“

Гостът обясни, че за Русия ползите биха били, че ще фиксира териториално статукво и ще може да концентрира усилия върху усвояването на тези области, както и да търси отпадане на част от санкциите. Ползите за САЩ биха били, че един замразен конфликт на границата на Русия винаги остава точка за напрежение срещу Москва. Другата полза за САЩ би била, че позволява да се съсредоточат в противоборството си с Китай, както и ги избавя от риска да влезнат в геополитически конфликт на две места.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.