Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Зърнопроизводителите имат силно лоби в ЕС и вносът на украинско жито може да спре

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в "Клуб Investor”, 31.03.2023

20:31 | 1 април 2023
Обновен: 09:13 | 3 април 2023
Автор: Зорница Крушарска

В световен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали сравнително константи след началото на войната в Украйна. Въпросът е, че част от украинското зърно, което е отивало извън Европа, сега не може да отиде там и влиза в Европа. Най-логично е да има разместване на тези потоци и съответно да се увеличи износът на европейско зърно за тези трети страни, най-вече в Африка. Това не може да стане за месец-два, защото тези търговски пластове се наместват по-бавно, коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Интересното е, че Европейският съюз отпуска средства, с които да бъдат подпомогнати земеделците в европейските страни, които са приели украинска селскостопанска продукция, за да им бъдат възмездени по някакъв начин загубите.

„От една страна Европейският съюз дава безвъзмездна помощ на Украйна, от друга страна търгува със зърното ѝ и от трета страна дава безвъзмездна финансова помощ на земеделците си, които евентуално са пострадали от износа на украинското зърно”, каза Димитров.  

Във връзка с протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на безмитно зърно от Украйна, Димитров отбеляза, че винаги трябва да отчитаме и факта, че в Европейския съюз лобито на земеделските производители винаги е било много силно. Не случайно много години селскостопанската политика гълташе почти половината от бюджета на ЕС. 

"Това лоби е силно, има политическо влияние, то оказва натиск и явно ще има някакъв резултат", изтъкна събеседникът. 

Сега виждаме, че европейският комисар по земеделието е казал, че ако Полша и някои други страни от Европейския съюз поискат да се сложи бариера пред вноса на украинско зърно, той ще подкрепи такова решение.

Коментирайки повдигнатото обвинение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, че е платил пари на порнозвезда и тези пари са взети от средствата, които са набрани за неговата предизборна кампания през 2016 година, събеседникът посочи, че Тръмп има много други проблеми с правосъдието в Съединените щати. Те включват насърчаване към бунтове срещу Капитолия, за това, че се опитваше да повлияе на власите в Джорджия да му намерят още няколко хиляди гласа след като минаха президентските избори, които той загуби, за неправилно съхранение на секретни документи и т.н.

„Всичко това е важно не защото е срещу бивш президент, а срещу кандидат за следващ президент на Съединените щати. Случващото се не намалява популярността на Тръмп сред избирателите му, а дори напротив...Тръмп се очертава като една вододелна фигура в американската политика, не само сега, а в цялото десетилетие”.

Според Димитров, ако Тръмп се върне в Белия дом, ще се върне и тази неориентирана политика, която имаше той към Европа, както и ще се увеличи разлома в трансатлантическата връзка.

Що се отнася до решението на Кремъл да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, събеседникът каза, че това е поредната стъпка на ескалация от страна на Русия.

„Москва се стреми да вдига залозите както може без да стига до края да използва ядреното оръжие. От военно-стратегическа гледна точка няма кой знае какво значение къде се намират тези ядрени бойни глави”, каза Димитров.

Защо Русия обвини американски журналист в шпионаж може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor” гледайте тук.