Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Все повече българи могат да си позволят да пазаруват луксозни продукти

Сирил Креси, Jeff de Bruges България, в "Клуб Investor”, 14.01.2023

21:42 | 14 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Нещата в България вървят в положителна посока, макар и по-бавно. В последните пет-шест години приходите на българите се увеличиха доста и много повече хора могат да си позволят да пазаруват по-луксозни продукти. Изминалата година беше най-успешната досега за нас и това показва, че нашата марка вече е доста разпознаваема на пазара, на който сме от над 15 години. Това каза Сирил Креси от Jeff de Bruges България, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Шоколадът Jeff de Bruges се произвежда в Белгия, но компанията основно се развива във Франция, където има над 500 магазина. Тук в България работим чрез франчайз модел, фирмата ни е малка, от около 10 служителя, а миналата година за първи път оборотът ни беше над един милион, сподели събеседникът.  

В следващите пет години смятам, че ще разширим обема на продажбите, като плановете ни са да увеличим съществуващите ни магазини в София от три на четири или пет, както и да отворим магазини в провинцията, каза още предприемачът.

Креси сподели впечатлението си, че българите предпочитат млечен шоколад, но натуралният шоколад също има своите почитатели.

Шоколадът е продукт, който позволява много експерименти и границата тук е човешкото въображение, допълни събеседникът.

От близо 7 години компанията Jeff de Bruges инвестира и развива собствена плантация за какао в Еквадор, защото качеството на суровината е от съществено значение за качеството на шоколада.

„Шоколадът на Jeff de Bruges е изцяло направен с какао собствено производство”, разказа Креси.

Световното търсене на какаото се увеличава, а предлагането леко се свива. Налице е дисбаланс и цената нараства, но не само на какаото, а и на млякото, захарта, ядките. Поради тази причина крайната цена на шоколада неизбежно ще се повиши, прогнозира събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” може да гледате тук.