Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Христо Анастасов: Няма причина да преговаряме с Русия като победени с победител

Христо Анастасов, политолог, "Клуб Investor", 30.04.2022 г.

12:10 | 1 май 2022
Обновен: 00:08 | 2 май 2022
Автор: Даниел Николов

България трябва да осъзнае, че се намира в Третата световна война и не може да ползва облагите на ЕС и НАТО, без да помага на Украйна. Разумът и моралът диктуват парламентът на България да реши да се изпрати военна помощ на Украйна, коментира политологът Христо Анастасов в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"България е лошо изключение от целия цивилизован свят, другото е Унгария... Нямаше да сме позорът на Европа, ако бяхме направили това, което повечето бивши социалистически страни направиха - лустрация."

Част от българския политически елит отчаяно продължава да се уповава на Русия като "добър господар", каза Анастасов, и тази анти-национална морална нагласа рефлектира и в българското общество.

"Най-голямата болест на българското общество - и това се отразява и в общественото настроение, което е рефлектирано от много слаби морално и етично хора, сред които за съжаление и държавния ни глава и част от управляващото мнозинство - е мнението, че можем да имаме облаги без да плащаме цена; че можем да бъдем в ЕС без да спазваме правилата му; че можем да бъдем в НАТО без да имаме армия и без да допринасяме с нещо; че можем да седим настрана, когато всички помагат на Украйна, защото тя се бие за всички ни."

Подобни ирационални надежди на Кремъл се наблюдават и в българския бизнес елит, който въпреки че е изцяло свързан със западния свят, настоява да се подновят отношенията с "Газпром" след спирането на доставките, смята Анастасов.

"Газът е заменим в момента, сега е времето да го направим, и няма никаква причина да сме единствените слабохарактерни - позорно за самите нас - преговарящи като победени с победител с Русия."

Българската индустрия не е толкова зависима от руски доставки на газ, колкото германската или белгийската, каза Анастасов и добави, че спирането на доставките е "прекрасна причина бързо да се преориентираме и да си купуваме газ от партньори, които ще гледат на това предимно като бизнес, а не като геополитическа игра и начин за натиск".

Ако може да се говори за завръщане към отношенията, то ще дойде след период на възстановяване, подобно на това след Втората световна война, каза Анастасов.

"Ние сме в Третата световна война. Тя може да свърши утре, може да свърши след пет години; може да свърши с по-малко жертви; може да остане в Украйна, ако тя успее да смаже втората и третата вълна на нападението, ако - вече въоръжавана от Запада - успее да удържи; може да се прехвърли и другаде и да стане безобразна касапница. Всичко е възможно - ние сме във война и никой не знае как ще свърши тази война. Не можем да се държим сякаш сме в мирно време - носталгията по света от вчера няма да ни помогне. Светът от вчера приключи."

Предложението украинска бойна техника да бъде ремонтирана в българските заводи ТЕРЕМ, за което беше съобщено след срещата на премиера Кирил Петков с президента Володимир Зеленски, най-вероятно идва от украинска страна и показва добрата подготовка на Украйна за какво България може да им даде "най-безболезнено".

За разлика от Унгария, която може да си позволи да не подкрепя военно Украйна, България се поставя в "самоубийствена" позиция по този начин, тъй като е близка до конфликта и раздвоената за НАТО Турция.

"Ако Украйна падне, това е много страшно за България. Никой не си мисли, че след тази непредизвикана агресия срещу Украйна, ако тя бъде унищожена, Путин и неговият режим, прочистен от "миролюбците" - тези за които парите в лондонските им банки са по-ценни от реванша и възстановяването на съветската империя - ще спрат дотук."

Повторната заплаха за употреба на ядрено оръжие от страна на Русия показва как Москва оценя развитието на събитията на бойното поле, каза Анастасов.

"Няма нищо извън това говорене, което е скъсване с традицията, но не е извън правилата, което Русия е направила досега, за да получи ядрен удар."

Вероятността Русия да прекрачи границата и да предизвика доктрината на САЩ за първи удар с ядрени оръжия при заплаха за собствената територия или територия на НАТО е почти несъществуваща, смята Анастасов. Заплахите на Кремъл Анастасов определи като "поза за медиите и за дестабилизиране на западното обществено мнение".

С ракетните атаки по Киев по време на посещението на генералния секретар на ООН Антинио Гутериш Москва показва, че не зачита световния ред след Втората световна война и края на Студената война, коментира Анастасов.

"Това е ядрото на руските престъпления и руската глупост в лицето на Владимир Путин. Това е Русия, която е един от най-големите бенефициенти на този ред, а систематично руши света, който ѝ е гаранция, че тя ще остане цяла и във вида, в който съществува, не защото някой от Запада ще тръгне да я атакува, а защото има други сили на този свят, които не са част от спазващите договорите за свободен западен свят, които ако не бъдат в договорна рамка, не се знае какво ще направят, ако се почувстват много силни - говоря за Китай."

Управляващият елит в Русия и Путин избраха безумен реваншизъм, а не да участват пълноценно в установения ред, докато Западът е допуснал жестоката грешка да допусне, че може да привлече Кремъл, по подобие на заблудата на Франция и Великобритания за елита на Германия след Първата световна война.

"Без да правя буквално сравнение, е много подобно с Путин, като шедьовъра на системата на КГБ, която елиминира другите два стълба на съветския тоталитарен режим - комунистическата партия и съветските генерали - и овладя изцяло Русия."

Путин води война с целия свят - планът за достигане на Приднестровието чрез овладяване на украинското крайбрежие и отрязване на коридорите за износ на зърно заплашват с глад не само Северна Африка, а дори доставките на Китай.

Според Анастасов Русия е нападнала Украйна след съгласие от Пекин, подсигуряващо източния ѝ фланг.

"Китай пусна по пързалката Русия, гледайки какво ще се случи. Ако Путин беше влязъл в Киев за 48 часа, още 48 часа след това китайците щяха да са в Тайван... Колкото по-зле вървят нещата за Русия, толкова по-вероятно е Китай да се върне за близко бъдеще в една по-миролюбива и търговска нагласа, подобна на тази преди Си."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.