Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В България бяхме свикнали с политическото задкулисие, а сега отиваме в другата крайност

Проф. Анна Кръстева, политолог, в Клуб Investor, 27.11.2021

20:30 | 27 ноември 2021
Обновен: 21:39 | 27 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Всички погледи са вперени в Берлин. Виждаме модел за безпрецедентна коалиции и интересни парарели със ситуацията у нас. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването Клуб Investor на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. До голяма степен от Берлин зависи накъде ще тръгне Европа.

"Точно преди век 1924 година в Германия, в Берлин, бива открит първия светофар. Всички се питат ще работи ли той. Сега, сто години по-късно, всички се питат дали тази безпрецедентна коалиция между демократи, либерали и зелени дали ще работи. Преди век е въведена технологична иновация, а сега - политическа". 

"Големият въпрос за Германия е как се започва нова епоха след една голяма епоха - епохата Меркел", каза събеседничката. "Започва се с иновации, с големи амбиции, със самочувствие и голяма доза приемственост. Важно е да видим, че след изключителните успехи на Германия, един от стълбовете на ЕС има желание за промени и ярки заявки в различни посоки. Едната е буквално реверанс към изключителната младежка активност, която пренаписва политическия дневен ред на Европа. Този реверанс, това уважение към еволюцията на гражданското избирателно тяло, е да се намали избирателната възраст до 16 години". 

На въпроса дали може да се направят паралели между ситуацията в Германия и в България Кръстева каза: "Замириса на XXI век в родината. Замириса на дигитално общество, на прозрачност, на нов вид политика. До такава степен бяхме потънали в архаизми, на пари в чували, което ни обижда естетически, освен че ни отвращава политически, на чекмеджета, на пистолети в спални... Всичко това ни връща в някакви архаични времена. Това е първият паралел - Германия е мощно в XXI век и ние започваме да живеем там". 

"По оптимистична съм за съставяне на правителство в България. В много малко страни всички преговори се излъчват на живо. Понеже преди ние бяхме свикнали със задкулусие, без прозрачност, сега отиваме в другата крайност... Стремежът е бързо да влезем в една епоха без това да е непременно най-добрия стил".

Ще има ли олевяване на германската политика? В какво се изразява "изключителното позеленяване" на германската икономика? Какви са политическите дилеми около Северен поток II? Какви са големите ползи от това да заработи електронно правителство в България? Ще се превърне ли Зелената сделка в онова лепило, което да обедини Европа отново? Ще се стигне ли до задължителна ваксинация по примера на Австрия? Използва ли се миграционната карта за предизвикване на кризи по поръчка? 

Вижте повече във видеото.