Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ваньов: Само споменаването на положителни лихви ще срине логиката на пазарите

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Клуб Investor", 13.11.2021 г.

21:32 | 13 ноември 2021
Обновен: 10:33 | 14 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Пазарите не реагираха толкова уплашено на най-високите нива на инфлация в САЩ от 1990 г. - 6.2% през октомври - колкото Белия дом. Златото, както всички финансови активи и ценни метали, стоят на стабилна позиция в момента и са в период на търсене. Централните банки ще се въздържат от агресивна лихвена политика за борба с инфлацията заради големите дългове на институционалните инвеститори. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Златото отнася негатива на инфлацията, защото е най-лошият защитен актив срещу нея. То е актив срещу негативните икономически новини, но инфлацията не се счита за такава сама по себе си.

Все още не се вижда моментът, когата централните банки ще кажат: "Стига - балансите ни нараснаха достатъчно, започваме да ги свиваме до нормални нива." Не могат да го направят поради много причини, като основна е дългът."

Инвеститорите се готвят за началото на програмата на Европейския съюз за зелени бондове. "Този общ дълг трябва да го видим в действие, трябва да бъде финансиран, което не можа да се случи на прекомерно висока доходност. Той ще бъде финансиран основно от институционалните инвеститори и Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да осигури буфер за тях."

Ако ЕЦБ спре покупките на активи и започне да говори за повишаване на лихвите или даже за положителни проценти, "при самото им споменавене пазарите ще изпаднат в състояние на неопределеност. Никой не го прави все още. Може би ще оставят малко по-висока от нормалната инфлация да докара реалното измерение на баланса им до поносими стойности. Според мен това е пътят на централните банки за излизане от раздутите баланси."

Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард успя да убеди пазарите, че банката няма да действа твърде агресивно срещу инфлацията и бордът е убеден, че тя е временно явление. Това възстанови европейските бонд пазари до новината за инфлацията в САЩ. 

"Не може да се определи колко временно явление наистина е - след успокояването на цените на газа в Европа, инфлацията даде известни темпове на забавяне. Инфлацията в САЩ е много по-силно свързана с петрола, така че високите нива не са учудващи. Ключово е какво ще се случи до края на 2021 г.", каза Ваньов, като ще се следи за рязко повишаване на газа с идването на зимата или при проблеми с доставките като заплахата на Беларус да спре транзита от Русия. 

Цетралните банки могат да се окажат прави, че инфлацията е временна и породена от високите цени на енергийните носители и проблемите във веригите за доставки. Има очаквания цените да паднат в Европа през пролетта, особено ако започне работа "Северен поток 2", каза Ваньов.

В момента непосредственият интерес на Европа е газопроводът да започне да пренася газ, но "дългосрочно може да е стратегическа грешка, още повече ако оставят диверсификацията на заден план", добави той.

Подобен ход да се въздейства върху цените може да превърне инфлацията във временна. Повишение на лихвите няма да има такъв непосредствен ефект и може да застраши дълговете на институционалните инвеститори при по-агресивна лихвена политика от централните банки.

Проблемите във веригите на доставки могат да намалеят до средата на 2022 г. В момента търговците на дребно се възползват от несигурността на доставките, увеличавайки цените на стоките си на склад.

В коментар за натиска над ОПЕК+ да увеличи доставките на петрол от страна на САЩ, Ваньов заяви, че проблемът е липсата на стимули за американското шистово производство. "Виждали сме на няколко пъти как така САЩ се превръщат в най-големия нетен износител на петрол и цената се връща на 50 - 55 долара за барел, което осигурява малка печалба на шистовите производители."

В момента част от шистовите производители не могат да увеличават добива заради "по-зелените" политики на Джо Байдън в сравнение с Доналд Тръмп. 

Във фармацевтичния сектор производителите на ваксини не отбелязват рекордни печалби от продажби, тъй като се въздържат по имиджови причини - приходите от сделките за доставки на ваксините срещу COVID-19 в момента възстановяват основно средствата, вложени в развитието им, смята Ваньов. 

"Правителствата платиха разходите за развойна дейност на компаниите и в момента, възстановявайки си тези разходи - които те не са направили - те реално реализират печалби."

Много по-значимо е разработването на лекарства като това на Merck, смята Ваньов и добави, че има голямо поле за различни медикаменти за различните стадии от развитието на заболяването. Ваксините действат и с навлизането на лекарствата "бихме могли да кажем, че оставяме пандемията зад гърба си", каза той.

Акциите на големите технологични компании са стабилни, като пазарите не са реагирали неочаквано на смяната на името на Facebook или на предложената им визия за метавселената.

Илон Мъск предприе продажбата на част от акциите си в Tesla основно заради данъчни причини, като цената на компанията се понижи временно след резултатите от анкетата му в Twitter за продажбата. "Целият поток новини около Tesla е абсолютен лунапарк", каза Ваньов и припомни несъответсвията в съобщенията на Hertz и Tesla за договора помежду им. 

"Електромобилите са новото модерно и акциите на компаниите, които ги развиват, растат осезаемо. IPO-то на Rivian постави компанията с по-скъпа пазарна оценка от Ford и GM и съизмерима с Volkswagen - става дума за компания, която няма хиляда произведени автомобила."

Tesla до някаква степен е започнала да оправдава високата си капитализация с развитието на производството, добави Ваньов. "Но капитализацията си от преди три години."

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Какви са инфлационните очаквания, какво може да се очаква на енергийните пазари и колко близо сме до метавселената може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.